Bild: Wikimeda

Regeringens politik går emot ambitionen att bygga demokrati och frihet. De som kämpar mot auktoritära regimer måste få stöd, skriver Oscar Ernerot, LO,

Nyligen avslutades skenrättegången mot ledningen för det belarusiska människorättscentret Viasna. Domstolen gjorde givetvis som regimen beordrat den och dömde centrets ordförande, fredspristagaren Ales Bjaljatski, till tio års fängelse. Två andra i ledningen dömdes till nio respektive sju år. Domarna är inga undantag. I december dömdes ledningen för LO:s systerorganisation Belarusian Congress of Democratic Trade Unions, BKDP, till fleråriga fängelsestraff. Så sent som den 6 mars dömdes dessutom Belarus oppositionsledare Sviatlana Tsikhanouskaya till 15 års fängelse i sin frånvaro.

Det går inte att ha möten på arbetsplatser eftersom anställda som pratar högt om politik blir avskedade

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko är livrädd för den egna befolkningen, särskilt om den organiserar sig. Enligt den fackliga världsfederationen ITUC är Belarus i dag ett av världens tio värsta länder för fackligt engagerade. Sedan Lukasjenko fuskade till sig segern i 2020 års presidentval har förtrycket hårdnat. Det går inte att ha möten på arbetsplatser eftersom anställda som pratar högt om politik blir avskedade. Fackföreningar och andra folkrörelser har förbjudits. Journalister förföljs och fängslas. Tidningar och nyhetssajter stängs. Fängelserna fylls med fångar vars enda ”brott” är att de varit fackligt aktiva eller kritiserat regimen.

LO och LO-förbunden har i åratal arbetat med stöd till våra fackliga kamrater i Belarus i deras kamp för fackliga rättigheter. Nu, när förtrycket skärps ytterligare, finns det bara ett möjligt svar från omvärlden: den internationella solidariteten med de demokratiska krafterna i Belarus måste öka.

En viktig del i den solidariteten är det bistånd som går till att bygga demokrati och frihet. Mot den bakgrunden är den svenska regeringens nya biståndspolitik illavarslande. Den går nämligen i rakt motsatt riktning. Enprocentsmålet slopas och anslagen till civilsamhällets biståndsarbete minskas. Särskilt stora är nedskärningarna av de pengar som civilsamhället kan söka för informations- och kommunikationsverksamhet. Det anslaget har under åren använts till att sprida kunskap om vad som sker i Belarus och andra länder där demokratin är satt på undantag. Med tanke på att regeringen säger sig vilja prioritera Sveriges närområde är den nya politiska riktningen därför direkt kontraproduktiv.

Uppmaningen till den svenska regeringen från LO:s sida är självklar: gör om och gör rätt! Biståndet till försvaret av demokrati och mänskliga rättigheter behövs mer än någonsin. De människor som dagligen riskerar sin frihet i kampen för demokrati i Belarus och andra länder där människor lever i ofrihet måste öka, inte minska.

 

Oscar Ernerot, chef för LO:s Internationella avdelning