Vidar J Lindgren

Academedia slussar ut dina skattepengar för att bygga skolor utomlands – och Ulf Kristersson hjälper till. Skolkoncernerna och regeringen är skyldiga oss svar på hur detta är möjligt.

Sverige har ett extremt skolsystem där i praktiken vem som helst kan öppna skola och göra lite vad som helst med skolpengen. Det här vill regeringen exportera utomlands.

Den senaste veckan har SVT granskat de svenska friskolornas expansion. Att skolpengen går till vinst i stället för att lära elever matematik, svenska och engelska har länge varit känt. Nu kan SVT också visa att skolpengen bland annat används till att köpa stugor i Åre och skärgårdstomter i Stockholm.

Vad som är mindre känt är att den svenska skolpengen också används av flera skolkoncerner till att expandera utomlands.

Vi är många som ser att det är orimligt att svensk skolpeng går till vinster, höga löner, stugor i Åre och skärgårdstomter i Stockholm

Sveriges största skolkoncern Academedia har de senaste åren köpt upp flera skolverksamheter i Nederländerna och Tyskland. I deras senaste kvartalsrapport går att läsa att bolaget är i förhandling om att köpa ett tyskt skolbolag med omsättning på en dryg kvarts miljard kronor.

Internationella Engelska Skolan har redan hunnit köpa upp flera avgiftsfinansierade skolor i Spanien och Kunskapsskolan finns nu i flera länder utanför Sverige, däribland Nederländerna, Storbritannien, USA och Saudiarabien.

Svenska skolkoncerner använder alltså svenska skattepengar till att bygga skolor utomlands. Och det är inte bara så att moderatregeringen tittar på när det sker, de hjälper till och med till att göra det möjligt. Eller varför skulle annars Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson (mest känd för sitt frekventa sms:ande med statsminister Ulf Kristersson), vara en av deltagarna i utrikeshandelsminister Johan Forssells affärsdelegationer? Nu senast till Indien i höstas.

Vi är många som ser att det är orimligt att svensk skolpeng går till vinster, höga löner, stugor i Åre och skärgårdstomter i Stockholm. Men det är lika obegripligt att svenskar ska betala för skolgången för tyska och holländska barn? Med pengar som var tänkt för att barn i Sverige ska lära sig räkna och läsa.

Varför använder Academedia, IES och Kunskapsskolan våra skattepengar till att expandera utomlands? Och varför hjälper Ulf Kristerssons regering skolkoncernerna att slussa ut våra skattepengar till skolor utomlands?

De svaren är skolkapitalisterna och moderatregeringen oss skyldiga.

 

Vidar J Lindgren

Socialdemokrat på Södermalm i Stockholm, pressekreterare hos skolministern 2021 – 2022