Han behåll sin ironiska distans till och med ställd inför döden. Med Navalnyjs död sänker sig mörkret ännu tydligare över Ryssland.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppges vara död. Om uppgifterna stämmer är det en tragedi för alla som hoppats på att motståndet mot Putin ska kunna växa inne i Ryssland. Det civila samhället är knappt existerande men Navalnyj var ändå en av få ljuspunkter omvärlden haft att förhålla sig till.

Navalnyj dog i straffkolonin IK-3 i Sibirien, där han avtjänade ett 19 år långt fängelsestraff. Enligt officiella uppgifter ramlade han ihop under en promenad. De exakta förhållandena är egentligen ganska ointressanta. Aleksej Navalnyj mördades av den ryska regimen, ytterst Vladimir Putin.

Hela världen vet att de redan försökt en gång. Förgiftningen med novitjok, de ryska agenternas främsta avrättningsmetod, var nära att att ta hans liv. Giftet placerades i Navalnyjs underkläder.

Men han överlevde tack vare snabb transport till väst. När han tillfrisknat efter förgiftningen valde han att återvända till Ryssland, trots att han måste förstått vilka stora risker som skulle följa på det beslutet. Han greps direkt på flygplatsen och dömdes senare till det långa fängelsestraffet.

Och hela tiden har han framstått som vid obegripligt gott mod. Hans egna avslöjande av de agenter som förgiftade honom. Hans korta meddelanden om maten och förhållandena i straffkolonin. Alltid med ironisk distans.

Putin kallade han ”kalsongförgiftaren”.

Det fanns en optimism i hans sätt att vara under alla dessa obegripligt svåra förhållanden.

Och länge var han Putins främsta fiende. Hans bas var den organisation han byggde upp för att avslöja korruption runtom i landet. Det fanns lokalavdelningar nästan överallt. Putin nämnde honom aldrig vid namn. Han förstod vilket hot han utgjorde.

Många fruktade också att mordet skulle ske tidigare. Putin har aldrig brytt sig om att dölja sin brutalitet särskilt väl och gjort processen kort med sina motståndare. Antalet döda oligarker bara ökar, plötsliga dödsfall, fall från balkonger eller drunkningsolyckor har blivit legio i rapporterna om ryssar i exil.

Journalisten Anna Politkovskaja dödades redan 2007, efter sina rapporter från krigets Tjetjenien.

Nu har Putin gjort sig av med ännu en motståndare. Och mörker sänker sig allt tydligare över Ryssland.