Kriminalpolitik Tomas Tobé verkar inte veta vad han föreslagit.

Är det någon mer än jag som är trött på att politiska utspel i dag allt mer handlar om att posera, och allt mindre handlar om att lägga förslag som faktiskt gör något bättre?

Ta Ebba Buschs senaste utspel som exempel. I veckan slog hon fast att muslimer måste anpassa sig till Europa för att de ska få stanna.

Uttalandet är dumt på så många plan att Burj Khalifa inte hade räckt till för att beskriva dem. Till att börja med: Vad menar Busch med Europa? Menar hon Rumäniens förhållningssätt till romerna? Eller Berlusconis ledarskap i Italien för några år sedan? Troligen inte, men det visar hur bisarrt hennes uttalande är. På samma sätt bilden av muslimer. Islam är en del av Europa. På massor av sätt. Både geografiskt och kulturellt. I östra Europa, Bosnien, den europeiska delen av Turkiet, Spanien, Sverige.

I praktiken betyder det ingenting

Men poängen är förstås inte exakt vad partiledaren för Kristdemokraterna menar. Hennes syfte är att posera i den nya högerextrema miljö som växt fram i Sverige (och Europa). Hon har (som tur är) inga konkreta förslag att komma med. Bara en allmän islamofobisk hållning.

Hon har också behov av väljare. Kristdemokraterna riskerar att åka ur EU-parlamentet. Sverigedemokraterna, Moderaterna och nya Folklistan slåss om ungefär samma väljargrupper. Då gäller det att framstå som den hårdaste av dem alla.

Det gäller att inta position, och sedan hålla tummarna för att det når ända fram.

Att man på köpet är med och bidrar till ett allt mer inhumant samhällsklimat spelar uppenbarligen ingen roll i sammanhanget.

Samma sorts poserande, dock av något mindre allvarlig karaktär, ägnar sig Moderaternas Tomas Tobé åt. Han går till val på att en federal europeisk polisstyrka på 10 000 man borde bildas.

I gårdagens utfrågning i Sveriges Radio pressades han på vad en sådan styrka egentligen ska göra. Han saknade svar.

På frågan om det ska bli en federal polis som arbetade under en EU-jurisdiktion sade Tobé nej. Kanske ska poliserna från EU bara stötta nationell polis och lyda under nationella befäl när de hjälper till i brottsbekämpningen. Han visste inte riktigt. Frågan borde i alla fall utredas.

På frågan varför i så fall inte är lika bra att ytterligare stärka den nationella polisen svarade han återigen att saken borde utredas.

Den rimliga slutsatsen är att Moderaterna på den här punkten helt enkelt har tagit ett gammalt nationellt krav – fler polisen – och rakt av översatt det till EU-nivån.

Det låter som ett bra och konkret krav att poliserna borde bli fler.

Men i praktiken betyder det ingenting. Det är möjligt att det vore bra med en federal polis. Men varken Tobé eller någon annan vet om det är det. Kanske är det en urkass idé. Kanske skulle den snarare försvåra arbetet för svensk polis. Polisen själv verkar tycka det.

Men som poserande politik fungerar det.

Det får Tobé att framstå som hård mot kriminaliteten.

Oklart hur, dock.

Är det för mycket begärt att kräva lite mer eftertanke än så av landets regeringsbärande parti?