Bild: Socialdemokraterna och Flickr/Victoria Pickering
Bild: Socialdemokraterna och Flickr/Victoria Pickering

Vi får aldrig glömma att hatbrott är mer än en personlig tragedi. Det är ett angrepp allas vårt värde, mot demokratin och det fria öppna samhället, skriver Sören Juvas, HBT-Socialdemokrater.

I försommarens värme ligger en hetta som talar om ett samhälle i förändring. I hela landet går tusentals människor i Pridefestivaler – något få hade föreställt sig för några år sedan.

Nu i helgen var det Göteborg som firade i mångfaldens tecken. Ett firande av det fria samhället där vi alla har rätten att vara de som vi är.

Under West Pride tog partidistriktets ordförande Anna Johansson och Ann Sofie Hermansson emot Rainbow Rose och HBT Socialdemokraternas styrelser och berättade om det faktiska förändringsarbete som genomförts i staden.

Göteborg var under en lång tid en bögknackarstad. En stad där det var farligt att leva om du uppfattades tillhöra gruppen HBTQ.

Det är nu förändrat, en förändring som har skett genom ett systematiskt arbete som omfattar utbildning, opinionsarbete, politiska beslut och uthållighet. Det är vad som krävs för att genomföra strukturella förändringar.

Under Pridefestivalen nås vi av nyheten om terrorattacken i Orlando där en man i hatets tecken går in på en klubb och skjuter ner de som träffats för att umgås, dansa och ha kul. Så som vi alla gör. Vi går ut och träffas och är som vi är.

Men homosexuella, bisexuella och transpersoner har alltid varit en måltavla för hot hat mord och terror. Det är inte första gången klubbar och barer har varit måltavla för angrepp. Det har skett och sker över hela värden och vårt eget land är inte förskonat.

Det var inte många år sedan det gick in folk på den lokala RFSL-avdelningen i Kristianstad och skar gäster med kniv. Det är inte många år sedan en man skaffade sig en yxa och tog sig in på RFSL:s huvudkontor. En yxa som han sedan högg in i en av de anställda.

Hatbrotten som sker är bestialiska och angriper vem man är som människa, de angriper hur vi är födda och en skamfläck för demokratier som vilar på mänskliga rättigheter. De är helt enkelt ett angrepp på hela samhällskroppen.

Morden i Orlando hände inte här. Det hände i USA. Men vi skall inte tro att det inte kan ske här.

Liksom i vårt eget land går Prideparader i USA, parader där människor glatt och öppet står för vilka de är, parader där människor tar ställning för allas vår rätt att leva som vi är, öppet och utan att huka sig. Likväl skedde vansinnesdådet.

Prideparaderna är viktiga men en parad i sig skingrar inte den unkna dimma som hatet lägger över hela samhällen. Det krävs ett aktivt politiskt ledarskap för skingra dessa dimmor.

Motgiftet mot vansinnesdåd som det i Orlando är inte ökad kontroll och slutenhet. Motgiftet är öppenhet, att ta ställning mot intoleransen var den än dyker upp. Att inte ursäkta transfobi, homofobi eller bifobi med den intolerantes trosuppfattning eller kulturella bakgrund.

Vi ska helt enkelt göra som i Göteborg, bedriva ett aktivt arbete på alla plan, se till att det finns resurser att genomföra arbetet, ta beslut om de lagändringar som krävs.

Och alltid, alltid komma ihåg att ett hatbrott är mer än en personlig tragedi. Det är ett angrepp allas vårt värde, mot demokratin och det fria öppna samhället.

Sören Juvas, förbundsordförande HBT- Socialdemokrater