Heléne Fritzon

debatt Det borde inte vara möjligt att stå i Europaparlamentet och klanka ned på kvinnor 2020. Men det är vad sverigedemokrater gjorde i veckan, skriver Heléne Fritzon (S).

Helgens Halloween blir lite annorlunda. Men även under en pågående pandemi går det att komma i stämning. I de flesta familjer kommer vi att både klä ut oss och spöka lite för varandra. Själv fick jag ordentliga rysningar tidigare i veckan då jag lyssnade till ett riktigt spöke på jobbet.

Sverigedemokraten Charlie Weimers stod i Europaparlamentet och gick till öppen attack mot feminismen. Han fnös åt radikalfeminism, intersektionalitet, genus och frågade sig vad poängen med kvotering är.

Weimers tal är inte tomt snack – de röstar precis lika kvinnofientligt. Förra mandatperioden röstade SD i Europaparlamentet ja till att inskränka aborträtten. De avstod i frågor om rätten till preventivmedel och sexualkunskapsundervisning, röstade nej till att stödja offer för sexuella trakasserier och till att integrera ett jämställdhetsperspektiv i Europaparlamentets arbete.

Efter EU-valet 2019 fortsatte man på samma sätt. Sverigedemokraterna lade ned sina röster när Europaparlamentet skulle kräva ett slut på den systematiska diskrimineringen av kvinnor i Saudiarabien. De lade också ned rösterna när vi krävde frigivning av fängslade kvinnorättsförsvarare som utsatts för sexuellt våld och tortyr i fängelset.

Efter att Weimers hållit sitt hatiska tal i parlamentet röstade han och kollegorna Jessica Stegrud och Peter Lundgren nej och avstod i flera omröstningar som handlade om att ta ställning för kvinnor och flickors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa.

Vi kommer också säga ifrån de gånger vi och våra egna syskonpartier brister i samma frågor. Det finns inga ursäkter.

Jag riktar mig till dig, Charlie Weimers, när jag skriver det här. Jag vill att ni ska veta att vi ser vad ni gör och att vi aldrig kommer gå med på den förskjutning av politiken ni försöker få till.

Jag riktar mig också till alla er som känner er attackerade av Weimers ord. Ni har allierade inom politiken, socialdemokratin, i Sverige och i hela Europa. Vi kommer säga ifrån varje gång Sverigedemokraterna, de konservativa och högerextrema ger sig på er. Vi kommer också säga ifrån de gånger vi och våra egna syskonpartier brister i samma frågor. Det finns inga ursäkter.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter, och jag kommer alltid stå upp för rätten att vara sig själv – oavsett om det handlar om könsidentitet, sexuell läggning eller personligt uttryck. Ingen ska känna sig begränsad av patriarkat, könsnormer och genus.

Ikväll tänder jag ett ljus och funderar på den skrämmande utvecklingen inom högern i Europa, Sverige och mitt eget Skåne. Det borde inte vara möjligt att stå i Europaparlamentet 2020 och klanka ned på kvinnor. Att de högerextrema fått inflytande och makt i Europa är läskigt – men vi får inte vara rädda att protestera.

 

Heléne Fritzon (S)
Europaparlamentariker
Gruppledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet