Katastrofen med Nya Karolinska är direkt vållad av att Moderaterna och kapitalet vänslas på ett mer intimt sätt i Stockholm än någon annanstans.

Finansminister Magdalena Andersson (S) krävde i förra veckan en statlig utredning om hur fiaskot med Nya Karolinska, världens dyraste sjukhus, uppstått. De borgerliga i Stockholm avfärdade då henne med att hon skulle drabbats av valfeber.

Men det finns faktiskt ett antal goda skäl till att en statlig granskning är nödvändig.

För det första måste ansvar alltid kunna utkrävas i en demokrati. I riksdagen nagelfar konstitutionsutskottet minsta misstag som regeringar gör, men landsting och kommuner har ingen motsvarighet. Detta trots att dåliga avtal, svågerpolitik, jäv och olagligheter blivit vanligare i den kommunala sektorn, i takt med att privata vinstintressen vill ha en del av de miljarder som där omsätts.

Företagens sekretesskultur har smugit sig in och blivit också landstingets.

För det andra är det värdefullt att ta reda på hur man förhindrar nya misstag. Framför allt är det för framtiden viktigt att syna den märkliga typ av finansiering, OPS, som gällt för sjukhusbygget i Solna.
Där lånar byggherrarna till projektet och driver sedan verksamheten, men slutnotan blir många gånger dyrare än om det offentliga själv lånat. Varning alltså för nya OPS-haverier.

Men skandalen med Nya Karolinska rymmer också ett antal andra principiella frågor, exempelvis att upphandlingen skett utan konkurrens, med bara en anbudsgivare. Företagens sekretesskultur har smugit sig in och blivit också landstingets. Den traditionella revisorsrollen har sidsteppas.

Naiviteten i att följa upp vad man köpt in är slående. Datasystemet funkar inte och alla duschrum måste byggas om. Anställdas varningar för att öppna det nya sjukhuset för tidigt har ingen däruppe velat lyssna på.

Man hade kanske kunnat få tre sjukhus för de pengar som här bränts av till ett som inte fungerar. Nästan överallt i Sverige har sjukvården köproblem. Men i Stockholm är läget extremt. Där är 650 vårdplatser stängda, samtidigt som sjukhusen i Stockholmsområdet måste spara 365 miljoner under 2018.

Ett skäl är att Nya Karolinska har blivit en gökunge i boet, genom den närmast okontrollerade miljardrullningen och för att man inte klarar av alla patienter. Sedan två cancersjuka avlidit i kön ska nu 120 sådana patienter för betydande belopp flygas till stort privat sjukhus utanför Oslo för att opereras där.

Det är viktigt att inse att skandalen med Nya Karolinska inte är någon lokal fråga utan en riksangelägenhet. Dåliga affärer har visserligen flera landsting gjort. Men katastrofen med Nya Karolinska har direkt vållats av att moderaterna och kapitalet vänslas på ett mer intimt sätt i Stockholm än någon annanstans.

De har varit som en enda stor familj. Dyra konsulter ha anställs för att rekrytera andra dyra konsulter utan ordentlig fakturering.

Det hela har godkänts av upphandlingschefen Jan Svenonius som är gift med moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius.

Hon har fram till i helgen vägrat en granskning av konsultupphandlingarna. Nu har hon insett att det är jäv och ersätts i dessa frågor av en annan medlem av den moderata familjen. Det duger inte. En oberoende statlig granskning är helt nödvändig.