Jesper Bengtsson. Foto: Charles Ludvig.

Krönika Gränsen för vad en politiker kan göra har flyttats – för vissa. Frågan är om det är en rimlig offentlig moral.

Handen upp alla som nyligen försökt vissla en snutt ut Ålefiskarns vals.

Någon?

Nej, kanske inte. Det är möjligt att de flesta inte längre vet hur melodin på denna klassiker av bröderna Berlin från Lysekil går.

Oberoende av vilket tvivlar jag på att den just nu ligger särskilt högt på Spotifylistorna i Rosenbad.

I veckan berättade PM Nilsson, statssekreterare åt Ulf Kristersson och tidigare känd opinionsjournalist, att han åkt fast för illegalt ålfiske. Dessutom hade han vid två tillfällen ljugit och sagt att ryssjorna inte var hans. Först efter dessa två lögner ändrade han sig och ringde själv upp polisen för att erkänna. Straffet blev dagsböter på 38 000 kronor.

Ribban för vad politiken kan ha för lik i lasten har höjts markant de senaste åren 

Nu har Socialdemokraterna krävt att PM Nilsson lämnar sin tjänst som en av statsministerns närmaste rådgivare.

Det är förstås inget allvarligt brott PM Nilsson gjort sig skyldig till. Enligt hans egna uppgifter har han fiskat ål ända sedan han var liten och bara fortsatt. Mänskligt.

Lögnerna gör det hela värre, förstås.

Om det är skäl för avgång vet jag inte, men jag är däremot ganska säker på att PM Nilsson inte kommer behöva avgå. Ribban för vad politiken kan ha för lik i lasten har höjts markant de senaste åren. Ebba Busch har trots allt erkänt grovt förtal. Och vi kommer snart troligen ha en centerledare som dömts för misshandel, även om det var länge sedan.

För att inte tala om alla de sverigedemokratiska politiker över hela landet som har olika former av domar med sig i bagaget.

Men ställ er en annan fråga: hade en statssekreterare i den socialdemokratiska regeringen kunnat sitta kvar efter illegalt ålafiske?

Kanske. Med viss tvekan.

Men en miljöpartist? Aldrig. Denne hade åkt ut direkt, under stora jubelrop från högertrollen och deras svans.

Den offentliga moralen är nämligen så relativ att allt hänger på vilken politik du själv förespråkar. Det betyder att sverigedemokrater, som har en aura av opposition och underdog i relation till staten, har betydligt större möjligheter än en socialdemokrat att komma undan med lagbrott.

En moderat statssekreterare måste ha lite högre moral än så.

Och nej, det är inte direkt en gängskjutning PM Nilsson varit inblandad i. Då hade det varit svårare att sitta kvar. Dessutom verkar det som att Nilsson har agiterat för att göra fisket legalt igen.

Men alla som nu kommenterar och undrar om detta ska bli Kristerssons och Nilssons ”ålagate” eller om det trots allt bara är en struntsak kan ändå ta någon minut och fundera över om det är rimligt med en offentlig debatt som dömer så olika.

Och medan ni funderar på detta kan ni passa på att lyssna på och kanske sjunga med i Ålafiskarns vals, inspelad av Stefan Ljungqvist. Här har ni länken.

 

 

Jesper Bengtsson