C och FP borde ta chansen att ta ansvar för Sverige. En blocköverskridande regering är vad som behövs efter att DÖ har fallit.

På fredagskvällen föll Decemberöverenskommelsen. Det började med att Kristdemokraterna på partiets riksting röstade för att partiet skulle lämna överenskommelsen.

Någon timme senare kom beskedet från Moderatledaren Anna Kinberg Batra: I och med att Kristdemokraterna lämnat DÖ faller överenskommelsen. Nu har även övriga allianspartier slutit upp.

Det är ett bistert besked för ett land som länge tjänat på breda och långsiktiga överenskommelser. Och en besvikelse för alla som tycker att ingångna avtal ska hållas. Decemberöverenskommelsen kom till i ett läge av kris. Nu visar borgerligheten med all tydlighet att man föredrar politiskt kaos framför att ta ansvar för vårt land.

På kort sikt är dagens händelser av mindre betydelse. Allianspartierna har lagt sina egna budgetar och kommer att rösta för dem. Det innebär att den rödgröna regeringen tills vidare kan regera vidare. Det är först hösten 2017 – när allianspartierna sagt att man tänker lägga en gemensam budgetmotion – som läget förändras.

Men Sverige befinner sig samtidigt åter i parlamentarisk kris. Nya överenskommelser måste komma tillstånd för att det ska vara möjligt att styra Sverige. Utmaningar saknas inte – det visar inte minst den nu pågående flyktingkrisen.

Ett nyval är knappast ett lockande alternativ för alliansen – oavsett vad dess företrädare nu kommer att säga. Att Anna Kinberg Batra säger att alliansen är ”redo att bära regeringsansvar och möta väljarna tillsammans” klingar synnerligen falskt.

Det går hackigt i opinionen och inget parti har visat tecken på nödvändig förnyelse. Snarare möts alla utmaningar med återvunna förslag om skattesänkningar. I brist på en analys till varför man förlorade förra årets riksdagsval retirerar man högerut och överger det politiska mittfältet.

Kan då alliansen tänka sig att styra med indirekt stöd av Sverigedemokraterna? Nej, inte heller det är ett särskilt troligt alternativ. Det är svårt att se Folkpartiet eller Centern sätta sig i en sådan position. Snarare bäddar det nu uppkomna läget för större konflikter inom alliansen – i ett redan kaotiskt läge.

Förra hösten bestod av många förlorade chanser. Stefan Löfvens utsträckta händer möttes med igenslagna dörrar. Om något borde C och FP nu ta chansen att ta ansvar för Sverige. En blocköverskridande regering är vad som behövs. Låt de kommande dagarna präglas av konstruktiva diskussioner. Det är vad Sverige behöver.