MIGRATIONENS MÖJLIGHETER | EU:s ledare visar ingen förmåga att ta ansvar för flyktingkatastrofen. Då måste Sverige stå upp och arbeta fram solidariska lösningar.

Läs slutsatserna från det extrainsatta EU-toppmötet och du kommer att slås av den insiktslöshet som EU:s ledare fortfarande tycks befinna sig i. Trots den katastrof som utspelar sig mitt framför våra ögon – där 1 700 människor har hunnit drunkna bara i år.

Inte med ett ord nämns i slutsatserna hur det skulle vara möjligt att skapa fler legala vägar in i Europa. Fokus ligger i stället på att hindra människor att ta sig hit. På att förstöra båtar, gripa smugglare och få nordafrikanska länder att utvidga övervakningen av sina landsgränser.

Men människor kommer inte sluta vara villiga att sätta sina liv på spel för att ta sig till Europa. Människor kommer vara beredda att göra nästan vad som helst för att uppfylla sina livsdrömmar. För möjligheten till ett bättre liv – för drömmen om att ge sina barn chansen att växa upp i ett trygghet.

Förra året ökade antalet krig i världen med 50 procent. Konflikterna har inte dämpats under årets första månader. FN:s flyktingorgan UNHCR larmar i sin senaste årsrapport om att över 50 miljoner människor är på flykt. Så många flyktingar har världen inte sett sedan andra världskriget.

Många av dessa flyktingar kommer aldrig komma längre än till sina grannländer. Men under överskådlig framtid kommer människor att söka sig mot Europa. Det är människor vi borde välkomna – och inte hindra från rätten att söka asyl.

Den räddningsinsats inom ramen för Triton som EU-ledarna enades om är en av få ljuspunkter från torsdagens möte. Med de summor som EU-länderna lägger in kommer man att närma sig den räddningsinsats som Mare Nostrum innebar.

Men det är först efter att människor klivit på sjöodugliga båtar, kanske låsts in under däck och varit nära att slukas av vågorna som EU:s ledare kan tänka sig att agera. Det ligger farligt nära att behöva konstatera att EU-ledarna faktiskt tycker att några måste drunkna på vägen.

Tritons uppdrag vidgas heller inte till ett bredare sökområde. Det innebär att räddningsinsatsen kommer att begränsas till Italiens kustområde. Många båtar kommer hinna sjunka innan de ens är nära den italienska kusten.

EU-ledarnas ensidiga fokus på att lägga hinder i vägen för att människor ska kunna ta sig till Europa och att öka resurserna till Triton innebär att mer komplexa frågor skjutits åt sidan. Som den politiskt känsliga frågan om hur Europa på ett bättre sätt kan fördela de asylsökande.

I ett läckt utkast inför mötet Bryssel nämndes att 5 000 människor – en för övrigt sanslöst låg siffra – skulle få möjlighet till vidarebosättning i EU. När slutsatserna nu går att läsa finns ingen siffra kvar. Sett till den förmåga EU tidigare har visat upp i att (inte) skapa fungerande vidarebosättningsprogram vore det inte förvånande om det här projektet strandar helt.

EU sviker sitt uppdrag att stå upp för mänskliga rättigheter. Då återstår för enskilda EU-länder att gå före och ta nödvändiga steg för att sätta press på de andra länderna.

Inför EU-toppmötet lyfte Stefan Löfven att EU-länderna borde utfärda humanitära visum. Att ett sådant förslag skulle stöta på patrull på EU-toppmötet är inte särskilt överraskande. Men det finns inget som hindrar Sverige från att gå före. Regeringen borde snarast tillsätta en utredning för hur ett sådant system skulle kunna se ut.

Sverige borde också öka antalet kvotflyktingar som tas emot. I dag tar Sverige emot 1 900 kvotflyktingar per år. En siffra som skulle kunna vara betydligt högre.

Av allt att döma kommer EU tvingas hålla fler krismöten om den pågående katastrofen vid unionens kustlinje. Sverige måste då inta en ledande roll för att människor på flykt på ett värdigt sätt ska kunna ta sig till Europa. De länder som har någon skam i kroppen borde följa efter.