”Skatteverket är oberäkneligt. Plötsligt kan det se rött och rasande kasta sig över företagare som på ibland oberäkneliga grunder anses ha fuskat.” Med en annons med övertydliga signalord i måndags gratulerade ”Den nya välfärden” alliansen till valsegern. Uppmaningen går inte att ta miste på. Nu är det arbetsmarknaden som står på tur.

De Nya Moderaterna lyckades förverkliga det som de gamla Moderaterna opinionsbildade om i årtionden. Skattesänkningarna, genomfört i fyra omgångar, gav inte bara alliansen en ny och säker valvinst utan sänkte också statens skatteintäkter med drygt 74 miljarder kronor. Jobbskatteavdraget betydde dock inte färre arbetslösa så som Reinfeldt och Borg har påstått. Men med mera pengar i plånboken för den som arbetar och sänkt a-kassa för den som är arbetslös har skillnaden mellan lön och bidrag ökat avsevärt.

Jobbskatteavdraget undergräver därför den svenska modellen och banar vägen för lönedumpning när arbetslösa står beredda att ta jobb för lägre löner. Det är det som får ”Den nya välfärden” och dess likar att lyfta på hatten för alliansen. Och vi vet att den som har mycket vill ha mer.

En grupp som har utsatts för grymma arbetsmarknadsförsök redan under gångna mandatperioden är ungdomar. Här är några exempel: Ungdomar som kvalificerar sig till a-kassan får sin ersättning sänkt i snabbare takt. 80 procent i 100 dagar i stället för 200 dagar, 65 procent redan efter 200 dagar i stället för 300 dagar som för övriga befolkningen.

De har fått skärpt ersättningsberäkning: numera beräknas a-kassan på de senaste tolv månadernas inkomst i stället för som tidigare sex månader. Det drabbar framför allt de som är nya på arbetsmarknaden. Tidigare kunde ungdomar som blev arbetslösa direkt efter studierna få grundbeloppet i a-kassan. Det har helt slopats. De hänvisas i stället till försörjningsstöd vilket innebär fattiggörande och utslagning.

Ungdomar måste också vara arbetslösa i 90 dagar innan de blir föremål för några arbetsmarknadsåtgärder. Tidigare kunde åtgärder sättas in från dag ett. Med de villkoren blir det inte svårt att få unga att tacka ja till låga ingångslöner, Centerns våta dröm.

Skattesänkningarna är genomförda, men den marknadsliberala högern är långt ifrån nöjd. De vill se en avreglerad arbetsmarknad, lägre ingångslöner, en låglönearbetsmarknad för serviceyrken, större lönegap och svaga fackföreningar. Vi är på väg mot en tudelad arbetsmarknad. Varken Svenskt Näringsliv eller ”Den nya välfärden” kommer att bli nöjda förrän den svenska modellen har plockats isär och las har lagts ner.