Hbtq-personer avvisas trots att de enligt svensk lagstiftning ska erbjudas skydd. Miljöpartiet vill granska och ändra lagstiftningen för att säkerställa hbtq-personers rätt till asyl.

Årets Stockholm Pride avslutades i en gränslös kärleksparad med rekordmånga deltagare. En vecka med fest och glädje men också allvar. Glädje över de framgångar vi nått, men allvar över den kamp som kvarstår innan alla människor är fria att vara de unika individer vi är och utan rädsla uttrycka vår kärlek och identitet.

Även om den mest diskriminerande lagstiftningen är borta präglas samhället fortfarande i alltför hög grad av normen att alla människor föds till antingen man eller kvinna och lever utifrån det könet, vari ingår att endast attraheras av människor av motsatt kön. Vi gröna vet mycket väl att mänskligheten är rikare än så, och det vill vi bejaka och fira.

Arbetet för ett samhälle där ingen begränsas av förtryckande normer måste föras på många plan. Ett av de mest akuta handlar om att säkerställa rätten till asyl för hbtq-personer som flyr från förföljelse. I 77 länder och territorier är ”homosexuella handlingar” fortfarande förbjudna. Straffen kan vara allt från spöstraff till döden.

Att Sverige ska kunna erbjuda en fristad för hbtq-personer som flyr förföljelse borde vara en självklarhet. I lagen ser det också ut så, men i praktiken många exempel på asylsökande som nekats skydd.

Migrationsverket har i många år kritiserats för allvarliga brister i prövningen av hbtq-personers skyddsskäl. Trots att myndigheten nu arbetar med att öka kompetensen bland sina handläggare får fortfarande människor avslag trots att ett återvändande innebär stora risker.

Enligt lagen har en person som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck rätt till uppehållstillstånd som flykting i Sverige. Migrationsverket har i rättsliga ställningstaganden förtydligat vilka riktlinjer som ska gälla i prövningen av hbt-personers asylskäl. I dessa anges till exempel att en asylsökande inte får nekas uppehållstillstånd med motiveringen att hen vid ett återvändande kan leva ”diskret” eller för att den asylsökande berättat om sin sexuella läggning eller könsidentitet sent i asylprocessen.

Trots dessa rättsliga ställningstaganden händer det att Migrationsverket beslutar att utvisa hbtq-personer med just dessa motiveringar.

Miljöpartiet vill granska hur bestämmelserna om skydd mot förföljelse på grund av kön och sexuell läggning har tillämpats, för att ett säkerställa att ett reellt skydd finns. Miljöpartiet vill också ändra lagen så att hbtq-personer inte utvisas till länder där deras sexuella läggning är kriminaliserad. Förföljda hbtq-personers rätt till asyl måste säkerställas. Ingen ska behöva riskera förföljelse för den hen är – varken i Sverige eller någon annanstans!

Helena Leander (MP), riksdagsledamot och hbtq-politisk talesperson
Petter Forkstam (MP), sammankallande för Grönt hbtq-nätverk och riksdagskandidat för Skåne läns södra
Linnea Risinger (MP), sammankallande för Grönt hbtq-nätverk och riksdagskandidat för Dalarna
Isabel Enström (MP), riksdagskandidat för Gotland