Mötet i Husby gas oss som en rad nya perspektiv. Vi hoppas att mötet som tog plats kan vara början på ett samtal som nu kan fortsätta. Det skriver fyra mediechefer på SVT och SR i replik till Shadé Jalali.

Tänk så olika bilden av ett möte kan se ut. Vår bild av mötet i Husby är en helt annan än Shadé Jalalis – och inte bara för att vi satt uppe på ett podium och Shadé Jalali satt nedanför. Vår bild är att ett hundratal människor samlades i en lokal för att stöta och blöta olika åsikter. Och vi fick med oss en rad nya perspektiv och kom ut därifrån lite klokare. Nu hoppas vi att det här var början på ett samtal som kan fortsätta.

”För att det ska bli ett möte, ett samtal, krävs det att man lyssnar på varandra och när fyra högt uppsatta mediechefer åker ut till Husby vill jag att de ska lyssna på medborgarna”, skriver Shadé Jalali. Självklart ska vi det.

Men publiken ville också ha svar – på hur vi tänker och hur vi resonerar när vi skildrar förorten och om hur vi jobbade med representativitet. När vi svarar på de frågorna så var inte det ett försvarstal – det var ett svar. Så gott vi nu kunde ge ett.

Ingen av oss som satt där uppe på podiet sa att de här frågorna är oviktiga eller att vi inte jobbar med dem. Tvärtom. Vi sa, gång på gång, att vi måste bli bättre på att rekrytera medarbetare med fler kulturella identiteter än svensk. Vi måste också bli bättre på att skildra förorten så att de som lever där känner igen sig.

Vi söker metoder och vi gav exempel på när vi hade försökt. Vår förhoppning är att diskussionen byggde på ett givande och ett tagande, även om det naturligtvis fanns en stor frustration i lokalen. Helt rättmätigt, eftersom mycket av den kritik som framfördes var korrekt.

Förtroendet för public service är högt. För att tittarna/lyssnarna/användarna ska kunna ha kvar det förtroendet måste det finnas en legitimitet hos public service. Den legitimiteten kan enbart byggas om hela Sverige är representerat – i våra sändningar, hos vår publik, bland våra medarbetare. Annars förlorar vi legitimitet, tittare och förtroende. Det förstår vi, alla vi som satt däruppe, och det är vi beredda att jobba för.

Anja Hildén, Nyhetschef SVT Nyheter
Marie-Jeanette Löfgren, gruppchef, P1 Dokumentär SR
Louise Wellander, redaktionschef SR Samhälle
Geronimo Åkerlund, Redaktionschef ABC/SVT Uppland