Bild: stock.XCHNG

Redan hösten 2007 skrev Dagens Arena om faran med ökat bidragsberoende till följd av den raserade a-kassan. Redan då var Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, oroade över regeringens övervältring av kostnader på kommunerna. Nu har mer än ett år gått, resultatet finns svart på vitt, men regeringen svävar ändå på målet om den ska komma till undsättning.

Om a-kassan hade fungerat som den omställningsförsäkring den en gång var och fortfarande är tänkt att göra hade problemen varit mindre. Nu tvingas människor att söka sig till kommunernas socialtjänst. Det här är ännu ett tydligt bevis på det som till och med regeringen har insett men inte vill erkänna: det var fel att rasera a-kassan, eftersom den är en omställningsförsäkring och inte ett bidragssystem.

Skillnaden mellan a-kassa och socialbidrag blir stor för de enskilda människorna. Det ställs krav på dem som söker försörjningsstöd att de ska sälja hus och bil, eftersom man inget får äga. Men arbetslöshet är och ska vara ett tillfälligt tillstånd – att byta livsstil på det sättet blir knappast ett tillfälligt projekt.

Dessa regler – att man inte får äga hus och bil för att uppbära försörjningsstöd – fanns på plats före den här regeringen. Men genom andra system förhindrades människor att hamna i en sits där de måste söka sig till socialen för att få ihop sina liv. Den här gången är det helt nya grupper som behöver försörjningsstöd. Familjer som tidigare inte har varit utsatta drabbas. De är dessutom dubbelt utsatta, eftersom regeringens reformering av fastighetsskatten minskar rörligheten på bostadsmarknaden.

När SKL varnade för effekterna av en försämrad a-kassa fanns inte jobbkrisen i sikte. Läget har med råge förvärrats och det är därför inte konstigt att de som ansvarar för välfärden kräver att regeringen också ska ta sitt ansvar och skjuta till mer pengar. Det är mer än ett "särintresse", som Fredrik Reinfeldt kallar SKL.

Samtidigt som fler kommer att behöva välfärdens tjänster, tvingas kommuner och landsting nu att skära ner personal. I måndags kom en rapport från Fackförbundet SKTF som visar att en stor majoritet av kommunalråden anser att regeringen behöver avsätta mer resurser, för att undvika personalneddragningar. Det här är inte det vanliga skriet efter mer pengar – krisen är exceptionellt läge.

Men den borgerliga regeringen har visat sig vara makalöst dåliga krishanterare. I stället för att stärka Sverige i kristider offrar de välfärden och människorna. Allt för att Reinfeldt ska framstå som en ansvarstagande landsfader.