Moderaterna skapar fler studentbostäder genom en aktiv och målmedveten bostadspolitik. Det skriver tre moderata kommunordföranden i en replik till S-företrädare.

Lund, Uppsala och Linköping är tre av Sveriges större lärosäten. Universiteten i våra kommuner anordnar utbildningar för sammanlagt cirka 114 000 studenter. Att kunna erbjuda attraktiva studentbostäder är därför en mycket angelägen fråga för oss. Trots en långvarig lågkonjunktur går utvecklingen i rätt riktning. Antalet studentbostäder och bostäder för unga fortsätter att stiga. Till skillnad från Socialdemokraterna tänker vi varken svartmåla svensk bostadsmarknad eller säga nej till nya bostadsmöjligheter. Istället välkomnar vi moderater varje möjlighet att öka bostadsutbudet och sänka trösklarna in på bostadsmarknaden.

Socialdemokraterna i våra respektive kommuner målar upp en nattsvart bild av studenternas boendesituation i Uppsala, Lund och Linköping. Påståenden som att det exempelvis bara byggs ”mellan 100 och 200 studentbostäder per år”, när det enbart i Lunds kommun färdigställdes nästan 190 studentbostäder under 2012, skänker emellertid ingen trovärdighet till Socialdemokraternas argumentation. I Lund påbörjas över 470 nya studentbostäder under 2013 och därutöver planerar Lunds kommunala fastighetsbolag att bygga över 90 lägenheter. I Uppsala kommer 787 nya boenden för studenter och andra ungdomar stå klara för inflyttning under 2013 och 2014. Sedan alliansen tillträdde i Linköping har det färdigställts 450–500 studentbostäder och därutöver har drygt 200 lägenheter omvandlats till student/ungdomsboende.

I Lund samarbetar kommunen sedan länge med Lunds universitet och finansierar Bopoolen, en gemensamt finansierad organisation som framgångsrikt har förenklat förmedlingen av lediga andrahandsbostäder. En liknande bostadsportal finns i Uppsala och även i Linköping finns en mycket nära samverkan mellan studentkårerna och det kommunägda studentbostadsbolaget.

Förutom att Socialdemokraterna baserat sin artikel på siffror som inte stämmer tycks de ha en mycket snäv bild av vilka bostäder som studenter i dag efterfrågar. Moderaternas ambitioner när det gäller bostäder sträcker sig längre än till endast studentbostäder. Vår politik skapar en bostadsmarknad där alla grupper ska kunna hitta ett boende.

Eftersom Socialdemokraterna har sagt nej till förslagen om förenklad andrahandsuthyrning måste vi dra slutsatsen att de inte delar vår uppfattning om att alla bra bostäder behövs. Socialdemokraterna kan inte blunda för att de sagt nej till en del av de bostäder som människor nu bor i. Våra ambitioner är att fortsätta stärka våra respektive kommuners attraktionskraft för såväl studenter som andra grupper. Utan ambivalens välkomnar vi tillväxt, jobb och bostäder.

Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens ordförande Uppsala
Mats Helmfrid (M), Kommunstyrelsens ordförande Lund
Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande Linköping