Jasenko Selimovic (L)

DEBATT Finansministern och statsministern borde lyssnat på partivännen Göran Färm. Nu kastar Sverige bort sitt förhandlingsutrymme för de budgetökningar som ändå väntar i EU, skriver Europaparlamentariker Jasenko Selimovic (L).

Göran Färm, före detta socialdemokratisk Europaparlamentariker, påpekade härom dagen i en krönika här i Dagens Arena det okloka i den S-ledda regeringens strategi att vara »snålast i EU«.

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i onsdags lade fram sitt förslag på nästa långtidsbudget inför Europaparlamentet stod det klart att strategin försatt Sverige i ett hopplöst förhandlingsläge.

Det är en lose-lose situation och det är mycket otillfredsställande.

Genom att surra sig vid masten och vägra några som helst ökningar kastade regeringen bort sitt förhandlingsutrymme innan förhandlingarna ens hunnit börja.

Så blir det när statsminister Stefan Löfven och hans regering har blicken på valrörelsen hemma i Sverige och inte på var Sverige ska vara i den Europeiska unionen och vad vi ska göra där.

I stället borde han och finansminister Magdalena Andersson ha lyssnat på en klok partikamrat som Göran Färm, och från början ha gjort klart Sveriges prioriteringar och fått med dem i budgeten i utbyte mot en ökad avgift som alla hela tiden vetat skulle komma.

Då hade vi fått någonting för den ökade avgiften. Nu måste Sverige följa andras prioriteringar i budgeten och samtidigt betala mer. Det är en lose-lose situation och det är mycket otillfredsställande.

Det visste Göran Färm och det är tråkigt att hans partivänner i Rosenbad inte lyssnat.

Jasenko Selimovic är Europaparlamentariker (L)