Tobias Baudin och Elisabeth Brandt-Ygeman, LO. Bild: Pressbild
Tobias Baudin och Elisabeth Brandt-Ygeman, LO. Bild: Pressbild

Vi har inte råd med en blåbrun sörja där en svag alliansregering regerar vidare med stöd av Jimmie Åkesson. Sverige behöver en socialdemokratiskt ledd regering, skriver Tobias Baudin och Elisabeth Brandt-Ygeman (LO).

Efter de senaste dagarnas utspel från allianspartierna, senast på DN-debatt den 21/8, är vi djupt oroade över det parlamentariska läge som kan uppstå i vårt land efter den 14:e september. Sverige har inte råd med en fortsatt alliansregering. Ändå kan det, som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven påpekade på sin presskonferens några timmar senare, bli verklighet genom ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

Alliansen har nu gjort klart att de inte avvisar möjligheten att regera vidare med aktivt stöd från Jimmie Åkessons parti. Fredrik Reinfeldt har dessutom försökt att ställa kostnaderna för en solidarisk flyktingpolitik i motsättning till nödvändiga satsningar på välfärden. Detta säger alltså samma statsminister vars regering sänkt skatterna med 140 miljarder kronor samtidigt som välfärden urholkats och arbetslösheten ökat.

Det finns många skäl för Sveriges löntagare att hålla Sverigedemokraterna borta från politisk makt. De vill ställa oss mot varandra och påstår att en svensk löntagare har mer gemensamt med svenska direktörer än med sina arbetskamrater med rötter i andra länder. Att de är rasister vet vi alltså redan. Men SD är också ett högerparti. I riksdagen har de i nästan varje viktig löntagarfråga ställt sig på regeringens sida.

Med stöd av Sverigedemokraternas har alliansen sänkt skatten för höginkomsttagare och sett till att arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer får betala högre skatt än andra. Med hjälp av SD har regeringen stoppat socialdemokratiska förslag om bättre a-kassa och sjukförsäkring, begränsning av otrygga visstidsanställningar och förbättrad arbetsmiljö. Och med SD:s stöd har de privata vinstintressena tillåtits fortsätta att breda ut sig i skola, vård och omsorg.

Det är endast tack vare SD som Reinfeldt har kunnat regera de senaste fyra åren. Med Jimmie Åkessons hjälp kan det nu bli fyra år till. SD:s slogan inför årets val är ”förändring på riktigt”. Men i själva verket är en röst på SD alltså en röst mot förändring och för en fortsatt alliansregering.

I opinionsmätningarna ligger allianspartierna ensamma just nu långt efter de rödgröna. Men om de rödgröna inte får egen majoritet kan resultatet bli att Reinfeldt regerar vidare. Vi har inte råd med en blåbrun sörja där en svag alliansregering regerar vidare med stöd av Jimmie Åkesson. Sverige behöver i stället en ny regering med Stefan Löfven som statsminister.

En enig LO-styrelse, med LO:s samtliga medlemsförbund, har betonat att Sverige behöver en socialdemokratiskt ledd regering. Det är det enda sättet att åstadkomma förändring på riktigt.

LO och Socialdemokraterna är överens om att Sverige behöver en ny politik.

• Vi behöver fler jobb. Därför ska vi investera i välfärd, infrastruktur och bostäder. Ingen ung ska gå utan jobb mer än 90 dagar. A-kassan ska repareras. Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

• Vi behöver ett bättre och mer jämställt arbetsliv. Därför ska vi begränsa otrygga visstidsanställningar, göra heltid till en rättighet, minska antalet delade turer och satsa på en bättre arbetsmiljö. Vi ska ha ordning och reda på arbetsmarknaden.

• Vi behöver en starkare välfärd. Därför säger vi nej till fortsatta skattesänkningar. Kvalitén i skola, vård och omsorg ska sättas före privata vinstintressen. Vi måste få en sjukförsäkring som hjälper sjukskrivna tillbaka i arbete, inte kastar ut dem i fattigdom.

Vi har nu åtta år av högerpolitik bakom oss. Det har varit år med ökande arbetslöshet, växande klyftor och urholkning av välfärden. Sverige kan bättre. Sverige behöver en ny politik.

För oss är valet enkelt. Om man vill ha förändring, med Stefan Löfven som statsminister, röstar man på Socialdemokraterna den 14 september. Det är dags att svetsa samman Sverige!

Tobias Baudin, förste vice ordförande, LO
Elisabeth Brandt-Ygeman, valledare, LO