Bild: Wikimedia commons

Håll i slantarna! Det är regeringen Reinfeldts egendomliga recept mot den stora depressionen, som är på väg med stormsteg. I går i lunchekot förklarade statsministern att budget i balans borde var ett mål även för andra regeringar i Europa:

"De enorma finanspolitiska paket som vi sett nu har nått väg ände och måste följas av strategier för att återföra de offentliga finanserna till den typ av balans som vi har Sverige", sa han.

Vad Reinfeldt glömmer är att Sverige inte har en budget i balans, utan ett snabbt växande underskott. Men okej, underskotten är betydligt större i andra länder i vår omvärld. Några av de europeiska staterna i öst står rentav på randen till statsbankrutt.

Just därför är det övermaga, smått chauvinistiskt, när Reinfeldt nu vill förmana dessa länder till budgetbalans. Förstår han inte att förutsättningarna är diametralt olika, men att vi också är beroende av att våra grannars ekonomi inte kraschar?

Det verkar inte så. För fjorton dagar sedan på EU-toppmötet hörde Reinfeldt till dem som sa nej till en stödfond för Östeuropas bräckliga ekonomier. De här länderna var i obalans redan före finanskrisen, var hans motivering. De får alltså skylla sig själva…

Solidaritet och gemensamma insatser mot krisen är tydligen främmande för den Reinfeldt, som om tre och en halv månad ska börja sitt halvår som EU-ordförande. Men om alla månar om sin egen budgetbalans, är vi inte med expressfart på väg mot protektionism? Och sa inte statsministern före jul att vi helst borde köpa svenskt?

Gå hem och läs historien, Reinfeldt! Protektionism och krav på budgetbalans var de politiska ståndpunkter som gjorde att en allvarlig ekonomisk kris på 30-talet utvecklades till Den Stora Depressionen.

Toryledaren David Cameron i Storbritannien är inne på samma linje som Reinfeldt, han förkastar keynesianism och vill också ha budgetbalans. Vad man kan ana är konturerna av en höger-vänster-uppdelning om krispolitiken.

Men det förutsätter förstås i sin tur att det finns ett vänsteralternativ, som inte vill snåla med pengarna, som vill investera oss ur den gemensamma krisen för ekonomin och klimatet och som är beredd att föreslå skattehöjningar för de rikaste, så att människor känner att krisens bördor bärs av alla.

Hallå, var finns ni? Det duger inte för vänstern att sitta i arbetsgrupper och grunna. Alternativen till regeringen Reinfeldts passivitet måste upp på bordet och in i debatten, nu.