Bild: stock.XCHNG

I går avvisade Fredrik Reinfeldt Monas Sahlins förslag om en blocköverskridande överläggning om försvarspolitiken. Argumentet var att Socialdemokraternas budgettariff för försvaret diskvalificerade Socialdemokraterna från sådana sammankomster.

Må så vara. Det fanns säkert en taktisk dimension bakom Sahlins utspel. Vad landet saknar är i dag inte bara en trovärdig och långsiktig försvarspolitik. Vi lider också brist på statsmannaskap och nationellt ledarskap bortom taktiserande positioneringar.

Försvarspolitiken ska inte tillåtas bli en blockskiljande fråga. Landets försvar kan inte ändras varje gång det blir regeringsskifte. Försvarspolitiken är inte till för att försvara sig mot oppositionen – utan för att trygga landet och vår demokrati.

Regeringen Reinfeldt har pendlat mellan motstridiga försvarspolitiska doktriner. Först lämnade Mikael Odenberg försvarsministerposten i protest mot Anders Borgs budgetdogmatism och hårda nedskärningskrav. Han kallade i den vevan sin efterträdare Sven Tolgfors från Forshaga för tomhylsan. Efter kriget i Georgien började den nye försvarsministern antyda att det var dags att omvärdera tidigare fattade nedrustningsbeslut. Men när Folkpartiledaren Jan Björklund under Folk och Försvars konferens härförleden ville satsa mer pengar på försvaret bannades han av Tolgfors för att kasta grus i maskineriet. Politikerna i Försvarsberedningen, där även oppositionen ingår, är ju i grunden överens om den grundläggande analysen. Hävdade försvarsministern.

Den förre socialdemokratiske försvarsministern Björn von Sydow talade också på Folk och Försvar för att Sveriges luftrum måste kunna försvaras. Underförstått att nedskärningar i försvaret som Socialdemokraterna tidigare har ställt sig bakom inte har varit en helt klok politik.

Vän av ordning undrar vad som gäller.

Samtidigt kritiserar Miljöpartiet den stora Natoövning som i sommar kommer att gå av stapeln i norra Sverige. Tusen soldater och ett sextiotal flygplan från 30 olika länder kommer att delta i övningen. Hangarfartyg från Storbritannien ansluter möjligen. Övningen kommer att ledas från Luleå. Men Riksdagen har överhuvudtaget inte informerats. Tolgfors menar att den här typen av ärenden bör handhas av regeringen. Landets folkvalda behöver inte bry sig.

Detta kan framstå som en detalj. Men det är i själva verket en stor skandal som bara illustrerar hur illa skött den svenska försvarspolitiken är. Det saknas så väl långsiktighet som större perspektiv. Bristen på statsmannaskap av någon slags höjd över marken är bara alltför uppenbar. Sveriges försvar har i realiteten blivit en pusselbit i Natos militära nätverk. Trots alla försäkringar och högstämda retorik om motsatsen. Tydligare kan inte hyckleriet och haveriet i försvarspolitiken illustreras.