Moderaternas besked är tydligt: Medborgare, gnäll inte! Efter avregleringen är du fri och kan du starta eget apotek. Det är skamlöst och arrogant argumenterat, skriver Kristoffer Strömgren (S).

Sedan jag startade kampanjen www.apotekforalla.nu med krav på en apoteksgaranti för svensk landsbygd har de med makt över frågan slingrat sig.

Men nu har Dalarnas egen riksdagsledamot, moderaten Ulf Berg, vaknat till liv. I Dagens Arena lämnar Moderaterna ett tydligt besked till alla i Sverige som gillar samhällsservice på lika villkor.

Medborgare, gnäll inte! Efter avregleringen är du fri och kan du starta eget apotek. Detta är Bergs och Moderaternas svar på den oro som många människor ute i landet känner. Skamlöst och arrogant, tycker jag.

Jag läser Ulf Bergs artikel flera gånger och min främsta känsla är denna: han känner inte den del av landet han sitter i riksdagen för att representera.

Berg missar helt att kampanjen “Apotek för alla” handlar om landsbygdsapotek. Det är jättebra med 87 nya apotek i Stockholm – grattis! – men det ger inte bättre samhällsservice i Lima, Älvdalen eller Långshyttan.

Ulf Berg, om du åker till Särna, hurra inte över “apotekstäthet” för där finns bara ett apotek eller inget alls.

I övrigt är den moderata gärningen i denna saga är inte särskilt vacker. Alla med insyn i frågans hantering vet att Moderaterna inte vill göra något. De har bromsat och krånglat i regeringen. Här har Berg hummat med och inte kämpat för sina väljares intressen. Inte konstigt att vi har en apoteksgaranti som är ödesdiger för landsbygden.

Varken socialminister Göran Hägglund (KD) eller Moderaterna vill ta ansvar för apoteksservice på landsbygden. I drygt en vecka har det varit tillåtet att lägga ner landsbygdsapotek och redan har apoteket i Lima rykt. Hur många ska de bli innan regeringen agerar?

Regeringens bud är bidragspolitik till privata bolag. Skattebetalarna får alltså ta kostnaderna och företagen vinsterna.

Kampanjen  “Apotek för alla” kräver i stället en apoteksgaranti. Apotek ska vara en service för alla medborgare. De ska ha ett tydligt bestämt samhällsansvar och finnas tillgängliga i hela landet. Detta är sunt förnuft för de allra flesta. Ett balanserat förslag som är lätt att genomföra. Det är dags att diskutera förslag till lösningar.

Varför fortsätter regeringen krångla?

Kristoffer Strömgren, ordförande för S-föreningen i Sälen-Lima