ledare Med Kristdemokraternas politik får undersköterskorna fler kollegor, lovade Ebba Busch Thor. Hennes partikamrater i Stockholm levererade i veckan en isande illustration av konsekvenserna.

Klappret av skor som stressat rusar fram i korridorerna. Det är soundtrack för svensk sjukvård. För lite personal, för mycket att göra.

Läkare, sjuksköterskors och inte minst undersköterskors vittnesmål från vården i dag är entydigt: behoven ökar mer än resurserna. Det kan inte längre döljas bakom krav på ”effektiviseringar”.

Inte konstigt att sjukvården är väljarnas viktigaste fråga.

Det har KD sett. Ebba Busch Thors tal på Kristdemokraternas riksting i Umeå bekräftade bilden av att KD vill vara välfärdssamvetet i det konservativa högerblock som håller på att formas i svensk politik.

Socialdemokraterna har gått vilse i välfärdsbygget och kvinnor som arbetar inom välfärden, de har övergivits av den nuvarande regeringen. Det var ett av EBT:s huvudbudskap från scenen i Umeå Folkets hus.

Med Kristdemokraternas politik får undersköterskorna fler kollegor, lovade Ebba Busch Thor. Detta utan att skatten behöver höjas. Istället ska politikerna prioritera bättre, menade EBT.

Ebba Busch Thors partikamrater i Stockholm levererade i veckan en isande illustration av konsekvenserna av en politik som ”prioriterar” istället för att skjuta till mer resurser till välfärden.

Nya Karolinska är världens dyraste fuskbygge.

I Region Stockholm, som styrs av KD, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna sedan tretton år tillbaka (och sedan förra valet tillsammans med Miljöpartiet) lades just ett historiskt stort varsel av just undersköterskor. 350 undersköterskor ska bort för att täcka upp för Nya Karolinskas skenande underskott.

Att undersköterskorna får 350 färre kollegor ska inte påverka patientsäkerheten, bedyrar sjukhuschefen Björn Zoëga. Nya Karolinska ska bara ”anpassa kostymen” efter ett ”smalare uppdrag”.

Hans ord drabbar som underkylt novemberregn. 350 färre kollegor i en yrkesgrupp som redan måste jobba tusentals timmar övertid för att hinna med. Så mycket övertid att det motsvarar 500 årsarbetskrafter. 500.

Samtidigt varslas 250 läkare. Ännu ett dråpslag mot sjukvården, och mot den forskning och undervisning som bedrivs vid Karolinska, och som vården hela Sverige är beroende av.

Nya Karolinska är världens dyraste fuskbygge. Byggnotan kommer att hamna på 25 miljarder, 10 miljarder mer än planerat. Mer än hela Öresundsbron, lika mycket som 15 Turning Torso eller nio Friends Arena. Ändå har det läckt avloppsvatten in i sterliseringscentralen, och hittats svartmögel i ventilationen. Ett kraschande IT-system har redan orsakat dödsfall, och i salar där svårt hjärtsjuka patienter vårdades tvingades personalen under en tid bära visselpipor eftersom larmet slutade fungera. Innan OPS-avtalet går ut 2040 kommer sjukhuset ha kostat skattebetalarna svindlande 60 miljarder kronor. NKS är ett finansiellt slukhål som dränerar både Stockholmsregionen och andra delar av Sverige på resurser till högspecialiserad vård.

Men NKS är inte det enda kostnadsdrivande privatiseringsexperimentet i den KD-styrda Stockholmsregionen. Ett annat är systemet med vårdval, som ger privata, vinstdrivande företag fri etableringsrätt och i princip fri dragningsrätt på skattepengar. Konsekvenserna av vårdvalen i Stockholm är att resten av landet dräneras på personal. Ett exempel är reumatikervården, som professor Lars Klareskog beskrev i Dagens Arena häromdagen. Läkare som är specialiserade på denna folksjukdom lockas till Stockholm, medan patienter i det som Ebba Busch Thor gillar att kalla ”Sveriges hjärtland” blir utan adekvat vård.

I det här fallet är det inte S som gått vilse, utan högst medveten kristdemokratisk politik. Ebba Busch Thors löften om ”fler kollegor” ekar lika tomt som slitna träskor mot en underbemannad sjukhuskorridor.