Margareta Bohman.

De senaste årens förändringar av välfärdssektorn har syftat till att med riktad precision slå sönder våra gemensamt skattefinansierade välfärd. Nu har vi fått nog! skriver Margaretha Bohman, ordförande Kommunal Stockholms län.

Kommunal Stockholms län har drygt 74 000 medlemmar inom olika yrkeskategorier. En stor majoritet är vård- och omsorgspersonal inom kommuner, landsting och privata företag. Medlemmar i Kommunal lagar också lunch till skolelever och sköter kyrkogårdar. De kör bussar, släcker bränder, sotar skorstenar och kör ambulans. De som sköter djuren i djurparken, ansar greenen på golfbanan och kör skördetröskor på landets åkrar är också medlemmar i Kommunal. Huvuddelen av Kommunals medlemmar är välfärdsarbetare.

Kommunal har tidigare antagit ett kongressbeslut på att privata lösningar inom välfärden accepteras och debatten ska inte heller handla om att allt privat är dåligt. Men kongressbeslutet handlade om ett ställningstagande för en procentuell fördelning av 70-30 offentligt privat. I Stockholm är det i dag ett omvänt förhållande. Sedan den tid då beslutet togs har vi dessutom som facklig organisation till stora delar ställts utanför inflytande i hanteringen av upphandling och utförsäljning.

Kommunal i Stockholms län vill uppmärksamma politiker, beslutsfattare och oansvariga utförare på att vi är många som nu har fått nog av privatiseringar och nedskärningar i vår gemensamma välfärd. Vi har fått nog av nedmonteringen av välfärden och vi kräver stopp för de oseriösa aktörer som de senaste åren i allt större utsträckning bjudits in på svensk arbetsmarknad inom välfärdssektorn.

Effekterna av detta är många och vi ser konsekvenserna varje dag i våra yrken, i våra fackliga uppdrag och i vår vardag. Vi vet att vi inte är ensamma om att se och reagera på detta.

Vårdskandaler, större barngrupper på förskolor och fritidshem, hemtjänst som inte hinner med de gamla, försämrade arbetsvillkor för många anställda, avknoppningar av verksamhet som gynnar enskilda, obefogade vinstuttag. Listan på försämringar av hur vår välfärd drabbas kan göras lång, men nu får det som sagt vara nog!

Vi inbjuder till en folklig manifestation på Sergels torg i eftermiddag den 28 maj klockan 17.00, för att manifestera vårt missnöje med de försämringar av välfärden som genomförs i en halsbrytande fart. Medverkande talare är Dag Larsson (S), Ann-Margarethe Livh (V), David Eklind Kloo (Handelsanställdas förbund). Det blir även underhållning med Marit Bergman, Panetoz och som konferencier har vi Özz Nûjen.

Jag kommer själv i mitt inledningsanförande betona att välfärden är politikernas ansvar. Det är ansvarslöst att skattemiljoner, avsedda till välfärd, fortfarande slussas ut ur landet till skatteparadis. De senaste årens förändringar har syftat till att med riktad precision slå sönder det som vi tidigare känt igen som vår gemensamma skattefinansierade välfärd.

Jag gråter i mitt hjärta när jag tänker på hur många generationer som har slitit för att bygga upp den välfärd som nu är i ett fullständigt moras. Det handlar inte bara om vård, skola och omsorg eller privatiseringar och utförsäljningar av apotek, simhallar, bibliotek och allmännyttan. Till detta kan även läggas den moderatstyrda regeringens misslyckande vad gäller utbildnings- och bostadspolitik samt deras totala fiasko vad gäller en politik för omställning och fler i arbete.

Välkommen att delta i manifestationen i eftermiddag på Sergels torg!

Margaretha Bohman, ordförande Kommunal Stockholms län

Mer information  www.kommunal.se/avdelningar/stockholm/  och Facebook: Folklig manifestation mot privatiseringar och nedskärningar inom välfärdssektorn