I anslutning till Svensk kvinnolobbys debattartikel förtydligar Amnesty Sverige det förslag om en avkriminalisering av sexköp som lagts fram av Amnesty International.

Ett förslag gällande en policy om “avkriminalisering av sexarbete” har lagts fram av Amnestys internationella sekretariat i London. Det är viktigt att poängtera att detta är ett förslag och att det därmed inte är Amnestys ståndpunkt i dag. Det kan bli så att förslaget/policyn förkastas helt eller revideras.

Detta är en komplex och mycket kontroversiell fråga. Exempelvis är kvinnorörelsen, internationellt, splittrad i frågan om synen på prostitution och olika länder har olika modeller och olika lagstiftning.

Amnesty International har tre miljoner medlemmar runt om i världen. Vi är en demokratisk organisation och konsultationer med medlemmar kommer att ske i hela den internationella Amnestyrörelsen. Så också i den svenska sektionen där en remissgrupp håller på att tillsättas. Våra medlemmar kommer även att diskutera förslaget till policy på vårt årsmöte i maj. Dessutom kommer vi att bjuda in organisationer för kvinnors rättigheter i Sverige för konsultation.

Hur Amnestyrörelsen ställer sig till förslaget vet vi inte i dag, men det har varit starka negativa reaktioner från flera håll såväl externt som internt. Konsultationsprocessen har just inletts.