Ju längre Kinberg Batra väntar med att sätta ned foten, desto mer urholkas hennes mandat. Det är dags att vakna.

Ett allt tydligare muller hörs från Moderaterna. I Svenska Dagbladet visar flera lokalpolitiker upp sitt missnöje mot decemberöverenskommelsen. Till tidningen säger de lokala politikerna att “uppgörelsen skadat M”.

Det är inte för inte en undrar: Hur kan ni fortfarande inte ha insett att ni har förlorat valet?

Decemberöverenskommelsen var inget som tillkom under ett glädjerus. Sverigedemokraterna hade tagit den parlamentariska demokratin som gisslan. Partiet har varit mycket tydligt med att det inte skulle rösta för en budget som inte drev en invandringspolitik i deras anda. Senast i fredags upprepades budskapet av återvändande partiledare Jimmie Åkesson.

Läget var i höstas ytterst allvarligt. Den politiska stabilitet som varit Sveriges kännetecken var på väg att brista för gott. Konsekvenserna om politikerna inte tagit sig samman hade blivit mycket långvariga och ödesdigra.

Den som ifrågasätter decemberöverenskommelsen måste antingen hysa en väldigt naiv tilltro till att ett nytt valresultat helt skulle ha ändrat det politiska läget – eller tycka att det är rimligt att regera med stöd av SD.

Med tanke på att det som skulle ha varit valdag nu har passerat – och opinionsmätningarna inte rört på sig nämnvärt – blir det senare allt mer troligt.

Ifrågasättandet av Moderaternas nya ledare blir därmed dubbelt. Inte bara kritiserar lokalpolitikerna att Anna Kinberg Batra gick med på DÖ. De moderata politikerna skriver heller inte med självklarhet under på den öppenhet som Fredrik Reinfeldt var starkt drivande av och som Kinberg Batra har axlat.

Samtidigt är det intressant att fråga sig: Handlar ilskan mot decemberöverenskommelsen i själva verket om något annat? I uppslaget i Svenska Dagbladet skymtar det fram. “Vi är Sveriges blåaste kommun, jag har inte ens fått en gratulation från partiet på riksnivå”, säger Vellingepolitikern Carina Wutzler till SvD.

Moderaterna tycks vara ett parti i depression efter att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lämnat det i sticket. Och visst undrar man. Var håller egentligen Anna Kinberg Batra hus?

Striden om decemberöverenskommelsen bubblade redan innan hon var formellt vald. Men hemläxan är inte gjord. Partiledaren verkar av allt att döma inte ha ägnat den nödvändiga tiden de senaste månaderna med att övertyga partikollegorna om att de strategiska val som gjorts varit de rätta.

Nu håller det på att blåsa upp till full strid. Mellan Stockholmsprofilen Kinberg Batra och lokalpolitikerna öppnas en klyfta. Än så länge svarar M-ledaren med tystnad. Men ju längre hon väntar med att sätta ned foten desto mer urholkas hennes mandat.

Anna Kinberg Batra måste inse att det är dags att vakna.

Bestämmer sig M under höstens partistämma för att ta ställning mot DÖ är vi på god väg att hamna i samma kris som vi befann oss i för bara några månader sedan. Om Anna Kinberg Batra inte vill ha det ansvaret på sina axlar måste hon på riktigt ta makten över sitt parti.