Bild: stock.xchng

Resultatet av det israeliska valresultatets högergir framträder nu tydligt. Premiärminister Benjamin Netanyahu vill inte prata om en lösning med två stater eller beröra problemet med bosättningarna och expansionen av dem som ett hinder för fred i Mellanöstern. Utrikesminister Avigdor Lieberman från högerextrema Yisrael Beiteinu gick till val på etnonationalistisk agitation och hans parti gör nu allvar av planerna att införa ett så kallad lojalitetskrav för israeliskt medborgarskap.

Kravet lyder: "Jag svär trohet till staten Israel som judisk, sionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar, och jag förbinder mig att tjäna staten på det sätt som krävs av mig enligt lag." Förutom att skriva under på denna deklaration ska Israels arabiska medborgare förbjudas att högtidlighålla sorgedagen Nakba, då staten Israel bildades och hundratusentals palestinier flydde eller deporterades. Det blir dessutom förbjudet att förneka Israels existens som en judisk stat. Det handlar alltså inte om att förneka Israels existens, utan om att det ska bli brottsligt att uttrycka åsikter om Israel som en stat där flera religioner kan rymmas.

Det sistnämnda förslaget har godkänts i ett första steg i Israels parlament Knesset. Straffet för att offentligt motsätta sig Israel som en judisk stat kan uppgå till ett års fängelse. Utöver allt detta forcerar Israel vidare med nya bosättningar på Västbanken, trots att det för tillfället är ett av de största hindren för fredssamtal och trots att USA:s regering upprepade gånger har krävt stopp av fortsatt expansion.

Det mest anmärkningsvärda är frånvaron av en stark opposition och ett reellt alternativ i israelisk politik. Arbetarpartiet har havererat, en utveckling som har pågått under lång tid. Det symboliseras inte minst av att Arbetarpartiet faktiskt sitter med i den regering som nu kraftigt begränsar den arabiska minoritetens rättigheter. Det är oklart vad partiet och dess ledare tillika försvarsminister Ehud Barak tror att sig kunna åstadkomma med en koalition. Klart är att Netanyahu inte går med på en tvåstatslösning, som uppgetts ha varit Baraks krav.

När palestinierna i ett demokratiskt val röstade fram företrädare från Hamas gick ett ramaskri genom EU och palestinierna bojkottades. När Israels utrikesminister ämnar driva igenom rent apartheidmässiga lagar och straff höjs inga brösttoner på samma sätt. Varför denna tystnad och passivitet?