Foto: Dennis Dahlqwist
Foto: Dennis Dahlqwist

Om Sverige ska vara ett föregångsland för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter måste krav ställas på att abortrestriktionerna i biståndet tas bort. Det skriver Josefine Karlsson, IKFF.

Varje år dör tusentals kvinnor i konflikthärdar till följd av osäkra aborter eller ofrivilliga graviditeter. Arbetet för att rädda deras liv hindras av det abortförbud som USA tillämpar för allt amerikanskt bistånd. När regeringen i dag tar emot USA:s president Barack Obama måste Sverige som föregångsland för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter tydligt kräva att abortrestriktionerna i det amerikanska biståndet tas bort.

Enligt USA:s policy för internationellt bistånd får ekonomiska medel inte användas för att stödja möjligheten till eller utföra abort. Den amerikanska administrationen gör inga undantag. Inte ens om en kvinna eller flicka har blivit gravid på grund av våldtäkt i krig, eller om hennes liv är hotat, får amerikanskt humanitärt bistånd hjälpa henne till en säker abort. Ofta blir följden att kvinnor och flickor som utsatts för systematiska och strategiska våldtäkter i krig i praktiken nekas rätten till sjukvård.

Den amerikanska policyn är fruktansvärd i sig, men den tvingar dessutom alla biståndsfonder som tar emot amerikanska pengar att verka under USA:s abortförbud. Det innebär att även svenska biståndsmedel påverkas. Enligt organisationen Global Justice Center går nära 75 procent av det svenska humanitära biståndet till organisationer och institutioner där det amerikanska abortförbudet tillämpas på biståndsmedlen. Sverige som föregångsland i fråga om kvinnors rätt till sin egen kropp står med andra ord under stark inverkan av det amerikanska abortförbudet.

Under de senaste åren har rapporter om sexualiserat våld strömmat in från Syrien, Mexiko, Afghanistan, DR Kongo och andra konflikter. Våldtäkterna sätts i system och lamslår byar, familjer, och överlevare. Ofta är målet med våldtäkten att förnedra och framtvinga graviditet, för att splittra familjer och samhällen. Övergreppen kan utgöra del i folkmord då de kan syfta till att utrota fienden.

Många av de kvinnor som våldtagits i krig och som nekas abort tvingas att genomföra en osäker abort, med risk för dödligt utfall eller skador för livet. Andra tvingas att ofrivilligt fullfölja graviditeten med risk för mödradödlighet och psykiskt samt fysiskt lidande.

USA:s abortförbud strider mot den internationella humanitära rättens bestämmelser om vård för skadade och sjuka i konflikt efter behov och utan åtskillnad. Den är också i strid med flera säkerhetsrådsresolutioner, däribland resolution 1325 från år 2000 och resolution 2106 som antogs för bara några månader sedan. Säkerhetsrådet fastslår där skyldigheter för alla medlemsstater gällande skydd för kvinnor och flickor i konflikter och behovet av sjukvård utan diskriminering för de som våldtagits i väpnad konflikt.

Sverige måste tillsammans med andra stater ställa tydliga krav på att USA tar bort abortförbudet för amerikanska biståndsmedel. Regeringen måste också verka för att svenska biståndsmedel inte påverkas som i dag, till exempel genom att olika fonder hålls separata.

Sveriges humanitära stöd måste nå de som behöver det mest. Det ska inbegripa de tusentals flickor och kvinnor som får sina liv förstörda på grund av konfliktrelaterade våldtäkter.

Josefine Karlsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF