Den svartvita videon från Bagdads dammiga gator är kornig, suddig och skakig. Men den är tydlig nog för att visa krigets brutala logik. Tydlig nog för att illustrera amerikanska soldaters inkompetens och den högsta militära ledningens arrogans mot människovärdet.

Videon, som visar soldater i en amerikansk helikopter som skjuter ner oskyldiga civila och toppar med föraktfulla kommentarer, som vore de i ett tevespel, visar en händelse som skedde för snart tre år sedan. Att världen inte har fått kännedom om den förrän nu beror på att Pentagon har vägrat att släppa den och notoriskt dementerat det som vi alla nu kan se svart på vitt: hjärtlöshet, förakt, mord.

Man kan önska att det som skedde i juli 2007 var ett vansinnesdåd, en enstaka händelse i ett annars kvalificerat krigsmaskineri, som kan skilja på civila människor och beväpnade fiender. Så är det tyvärr inte. Tvärt om verkar den här typen av "misstag" ske systematiskt inom den amerikanska militären.

Om det vittnar inte minst det enorma antal civila som har dödats i Irak sedan USA:s intåg i mars 2003. Ingen vet exakt hur många det är, men uppskattningar säger att det handlar om allt mellan 100 000 och en miljon människor. Alla de kan inte ha varit "terrorister". Däremot var alla föräldrar, barn, syskon, makar och vänner till det mångdubbla antalet människor.

Att videon inte visar ett enstaka misstag vittnar också de många exempel på hur amerikansk militär har dödat civila och sedan ljugit om, särskilt i Afghanistan. Flera gånger har militärens agerande tvingats fram i ljuset och fått ett erkännande till slut, vilket får en att undra hur många "strider" som egentligen är rena avrättningar som vi aldrig får veta något om.

Den friserade bild av verkligheten som vi får från krigsfronten blir i det här fallet vidrigt tydligt. När händelsen inträffade beskrev amerikansk militär den som en intensiv strid mot shiitiska milismän, som även de två skadade barnen skulle ha deltagit i.

USA startade kriget i Irak trots att internationellt stöd saknades. Konsekvenserna har varit förödande för USA, för världen och framförallt inneburit ökade konflikter och ett enormt lidande i Irak. Nu måste det till en tydlig plan som innefattar mer än frågan om militär närvaro eller inte. En Marshallplan för vår tid, initierad av EU och USA, genomförd av FN.

Iraks kamp för demokrati och mot den fattigdom och de krigsbrott som göder nya fiender till den måste bli resten av världens kamp för värdighet.