En mörk fars pågår när M och KD ser till att alliansen iscensätter sin egen undergång som politisk idé och kraft.

Timingen kunde inte vara bättre för Håkan Holmbergs rapport »Den farliga mångfalden. Sverigedemokraternas världsbild«, som när den lanseras i dag gör det till en fond av att Moderaterna offentligt öppnat för att samarbeta med Sverigedemokraterna, som nu förmodligen skålar morgon, middag, kväll för denna maktens öppnade dörr.

I tisdagens sena Aktuellt-sändning konstaterade partiordförande Jan Björklund (L) att Liberalerna inte kan tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna.

»Alliansen måste hålla ihop«, proklamerade han och förtydligade att han inte vill ha Sverigedemokraterna i alliansen. »Jag kommer inte sätta mig i en utpressningssituation«, var Björklunds tydliga besked som visade på en insikt om hur Sverigedemokraterna troligtvis kommer att hantera frågan om tjänster och gentjänster när det ska röstas i riksdagen.

Även Annie Lööf (C) är tydlig med att det är den nuvarande alliansen som är alternativet till statsminister Stefan Löfvens  rödgröna regering, och att M-ledaren Anna Kinberg Batras inbjudan till SD-samarbete inte är välkommet.

Sverigedemokraternas roll som femte hjulet under vagnen undanbedes alltså kraftigt från både C och L.

KD:s inställning är mycket mer oroande, eftersom partiledaren Ebba Busch Thor enbart uttrycker skepticism till att M och KD själva förhandlar med SD.

Ska det samarbetas med SD ska hela alliansen göra det, menar hon, till skillnad från KD:s ungdomsförbund som inte ser några problem med att påbörja SD-samarbetet redan nu.

Om Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor,  glömt vad SD är för parti kan de lägga en timme på att läsa Håkan Holmbergs rapport.

Om Anna Kinberg Batra, liksom Ebba Busch Thor, glömt vad Sverigedemokraterna är för parti, kan de gott lägga en timme av sin arbetsdag på att läsa Håkan Holmbergs rapport.

Den innehåller i sak inget okänt, men som fil.dr i historia påminner han om vad Sverigedemokraternas ideologi, värderingar och praktiska politik historiskt har handlat om och vad de vill med Sveriges framtid: Att inrätta en politisk ordning som gör vårt samhälle till en i grunden enkelriktad och antidemokratisk nation.

Håkan Holmberg, som även är politisk chefredaktör på Uppsala Nya Tidning, visar hur SD vill bekämpa vårt öppna samhälle med sin palett av olika kroppar, röster, perspektiv och liv: Med andra ord vårt av mångfald präglade land.

Alla samhälleliga rörelser ska dra åt samma nationella mål – att göra Sverige starkt och svenskt. Med en sådan vision ter sig SD-motioner om att endast svenska medborgare får besöka offentliga bibliotek som naturliga.

SD-ledaren Jimmie Åkesson lutar sig nu tillbaka och bidar sin tid medan alliansen går mot sin egen undergång, som idé och politisk kraft.

Det är på många sätt en mörk fars som pågår framför våra ögon, men skrattet fastnar lätt i halsen.

Moderaterna är så uppenbart förblindade av sin makthunger att de glömmer att när de väl hjälpt SD till makten, kommer det vara en tidsfråga innan SD-riksdagsledamoten Pavel Gamovs ord i en intervju för två år sedan långsamt börjar sättas i verket: ”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna”.