Magdalena Andersson går till val på ett oredovisat förslag som riskerar allvarliga konsekvenser för Skatteverkets möjligheter att bekämpa den svarta ekonomin och skatteflykt.

I dag tar riksdagens skatteutskott ställning till flera förslag om initiativ mot skatteflykt och ökad rättssäkerhet i skattefrågor. Samtidigt har Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, inlett året med att meddela att S planerar nedskärningar i ”10-miljardersklassen” på 20 av de största myndigheterna i Sverige, bland andra Skatteverket.

Även om Magdalena Andersson senare menar att hon är övertolkad väcker utspelet oro och skulle kunna slå hårt mot Skatteverket. Nu måste (S) svara på vilken del av verksamheten som ska drabbas: är det jakten på skatteflykt eller ska vanliga människor få sämre service och sämre rättssäkerhet?

Moderaterna vill att svenska folkets skattekronor ska användas så effektivt som möjligt. Magdalena Andersson är tidigare överdirektör på Skatteverket och borde inse konsekvenserna av omfattande nedskärningar i Skatteverkets verksamhet.

Socialdemokraternas utannonserade nedskärningar utan plan skapar en rad frågor: hur ska man garantera att myndigheterna fungerar, vad kommer hända med servicen och tänker Socialdemokraterna lämna besked innan valet kring vilka som ska få gå vid ett eventuellt regeringsskifte i september?

Om besparingar skulle genomföras på liknande vis som de som tidigare genomförts i Danmark och det rör sig om besparingar i 10-miljardersklassen skulle det motsvara minskade anslag på 450 miljoner kronor till Skatteverket. Det handlar om över 800 anställda. Var planerar Magdalena Andersson att spara in? Är det jakten på multinationella bolags skatteflykt som ska få stå tillbaka eller ska vanliga människor få sämre service?

Vi ser nu hur Socialdemokraternas finansieringsgap i den ekonomiska politiken driver dem till snabba och oansvariga utspel. Socialdemokraterna inledde året med ett över 10 miljarder kronor stort budgethål eftersom de valde att inte presentera hur de skulle finansiera förstärkningarna av jobbskatteavdraget trots att de sa att de skulle acceptera detta när det hade införts.

Sedan har Socialdemokraterna fortsatt göra en rad utspel i miljardklassen utan att berätta hur de ska finansieras. Den överbudspolitiken riskerar nu de anställda vid statens myndigheter att få betala för.

Skatteverket har genom ökade anslag med alliansregeringen utvecklat verksamheten och är numera en myndighet med högt förtroende hos svenskarna. Den svarta ekonomin i Sverige trängs tillbaka, svarta jobb blir vita och legitimiteten för vårt skattesystem ökar.

Att offentliga myndigheter – också Skatteverket – ständigt ska bli bättre råder det ingen konflikt om i svensk politik. Genom smarta effektiviseringar och kvalitetsreformer kan vi få mer valuta för varje skattekrona. Magdalena Andersson går i stället till val på ett oredovisat förslag som riskerar allvarliga konsekvenser för Skatteverkets möjligheter att bekämpa den svarta ekonomin och skatteflykt.

Det är därför hög tid att hon ger besked för vilket arbete och vilken service på Skatteverket Socialdemokraterna planerar skära ner och hur många som ska sägas upp. Det förtjänar väljarna att veta före valet.

Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott