Bild: Charlotte Rückl
Bild: Charlotte Rückl

Människor riskerar sina liv för att komma till Sverige och möts av en stängd dörr från en välmående kommun som Ekerö. Det håller inte att skylla på bostadsbrist, skriver oppositionsrådet.

Fram till 2015 vägrade alliansen i Ekerö blankt att emot flyktingar utan att visa någon hänsyn till det ojämlika mottagandet av flyktingar i det redan starkt segregerade Stockholms län. Men plötsligt bytte Moderaterna i Ekerö fot helt och hållet. Kommunstyrelseordförande Adam Reuterskiöld annonserade en ambitiös vision om att Ekerö ska ta sitt ansvar och dessutom bli bäst i Sverige på integration.

Ekerö anvisades sedan att ta emot 153 flyktingar under 2017. Men i förra veckan fattade Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Ekerö beslutet att som första kommun i Sverige bryta mot anvisningslagen och inte fullfölja sitt antagande gentemot Migrationsverket. Från och med igår råder totalstopp för Ekerös flyktingmottagande.

När de fina orden om att bli bäst i Sverige på integration skulle bli verklighet möttes de 153 flyktingar som anvisats till Ekerö av en stängd dörr.

Moderaternas formella argument är att det inte finns några lediga bostäder i den kommunala bostadskön, och att det är omöjligt för kommunen att lösa ett boende på andra sätt. Argumentet framstår som bisarrt när Moderaterna under sitt styre inte byggt en kommunal hyresrätt sedan 1991 och att kommuner som har en långt svårare situation än Ekerö har löst boende för många fler. Med viljan kommer lösningarna. https://www.dagensarena.se/innehall/ekero-skyller-pa-bostadsbrist-har-byggt-tre-hyresratter-per-ar/

Ekerö är en välmående och växande kommun som rankas som Sveriges fjärde rikaste. Här finns det välfungerade skolor, huvudsakligen i kommunal regi, ett kommunalt bostadsbolag och en god socialtjänst. Ekerö är också en kommun där det finns plats, både till ytan men också i Ekeröbornas hjärtan. Här finns ett levande civilsamhälle och ett starkt engagemang.

Självklart har Ekerö också sina utmaningar och det finns mycket som behöver förbättras inom samtliga delar av den kommunala verksamheten, men i stort är Ekerö en kommun med mycket goda förutsättningar för ett humant flyktingmottagande.

I en tid där människor som riskerat sina liv för att komma hit i flykt från krig, terror och misär möts av en stängd dörr från en välmående kommun som Ekerö måste en fråga sig: var är anständigheten Adam Reuterskiöld? Det duger inte att påstå att det saknas bostäder i den kommunala bostadskön.

Politik är att vilja och i en tid som vår krävs det att vi alla öppnar våra hjärtan och tar vår del av det gemensamma ansvaret för de flyktingar som kommit till vårt land.

Hanna Svensson, oppositionsråd (S) Ekerö