Håkan Jörnehed (V) Bild: Kalle Larsson
Håkan Jörnehed (V) Bild: Kalle Larsson

Mandatperioden har knappt börjat men alliansen har redan hunnit föreslå neddragningar, och då främst på kvinnors vård, skriver landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Sjukvården står återigen inför kraftiga neddragningar.  Fler stängda vårdplatser och en personal som tvingas arbeta ännu hårdare – så ser den grå vardagen ut, långt från alla vallöften. Förra veckan kom det till vår kännedom att ytterligare försämringar planeras.

Bortglömda verkar alliansens löften om högre löner och bättre arbetsmiljö. Den jämställdhetsdebatt som fördes i valrörelsen är ett minne blott. Hur kan man annars tolka det när Gynakuten på KS i Solna stängs, Södra BB ska dra ner och besparingar görs på onkologen.

Vi politiker har uppvaktats av sjukhusläkarna i Stockholm, som uttrycker stor oro inför den planerade stängningen av gynakuten i Solna:

”Gynakuten fungerar endast dagtid men fyller dock en oerhört viktig funktion för akut omhändertagande av gynekologiska patienter och utbildning av såväl medicine kandidater och ST- läkare som sjuksköterskor…

Vi är medvetna om att stängningen av Gynakuten kommer att behövas men att utföra detta 2015-01-01 enligt planen visar en total avsaknad av respekt för patienterna och utbildningen. Fortsatt högsta kvalitet på utbildningen är nyckeln till framgång. Det är därför vi anser att man måste senarelägga stängningen för att hinna skapa fungerande alternativ.”

Jag förutsätter att alliansen tar denna kritik på högsta allvar.

Besparingar ska även ske på onkologiska kliniken, som också de kommer att slå hårt mot gynpatienterna. Klinikledningen på KS-onkologen har gått ut med att budgeten måste vara i balans till varje pris. Personalkostnaderna måste minskas, inga vikarier får sättas in vid sjukdom och personal från bemanningscentrum ska avvecklas. Vidare ska tjänster vakanshållas när anställda slutar eller går i pension.

Dessutom uppvaktades vi förra veckan av barnmorskor från Södra BB. De berättar att ledningen för kvinnokliniken på Södersjukhuset bestämt sig för att genomföra förändringar på Södra BB som de befarar allvarligt kommer att skada enheten.

Södra BB ger vård enligt det koncept som både nationell och internationell forskning visar är det bästa för den friska kvinnan med en normal graviditet. BB:t besitter en unik kompetens. Kvinnorna är garanterade kontinuerligt stöd av barnmorska under förlossningens aktiva del.

Södra BB är mycket populärt. Omkring 20-25 procent av de kvinnor som önskar föda där blir hänvisade till andra förlossningsenheter på grund av platsbrist. Barnmorskorna tvingas dagligen tacka nej till kvinnor som vill skriva in sig för att få mödravård där.

Nu vill ledningen göra om två av förlossningsrummen till medicinska eftervårdsrum. Man kommer att flytta kvinnor från Södra BB till BB-hotellet. Anledningen är den brist på medicinska eftervårdsplatser som rått på Södersjukhuset sedan en av BB-avdelningarna stängdes i april i och med att BB-hotellet öppnat.

Det här innebär att Södra BB:s välfungerande modell bryts sönder. Färre kvinnor kommer att kunna föda där och friska kvinnor får mindre barnmorsketid vilket leder till ökade komplikationer. Parallellt med nedmonteringen av Södra BB uttalar sig alliansens ansvariga landstingsråd om att öppna nya förlossningsenheter.

Tala om att den ena handen inte vet vad den andra gör.

Mandatperioden har knappt börjat men redan förra veckan föreslogs tre neddragningar. Varför leder borgerlig politik alltid till stängning av vård och varför sade de ingenting om detta i valrörelsen?

För att komma tillrätta med det kärva läget i sjukvården tillskjuter Vänsterpartiet 500 miljoner mer än Alliansen i sitt budgetförslag för 2015.

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd, Stockholms läns landsting