REPLIK | Rätten att söka asyl är ett fundament i Grön Ungdoms engagemang. Detta står knappast i konflikt med förslag för ett bättre fungerande Sverige, skriver språkrören Hanna Lidström och Mårten Roslund.

I en debattartikel i Dagens Arena kritiserar Rädda Barnens Ungdomsförbund Grön Ungdoms nya kampanj »Sverige växer!« om etableringsåtgärder för nyanlända. RBUF menar att en sådan ambition står i konflikt med kampen för asylrätten.

Förra året kom 163 000 människor till Sverige på flykt från krig, rädsla och förföljelse. Det handlar om vuxna och barn som genomgått farliga resor i hopp om en bättre framtid. Med dagens situation kommer de här individerna att behöva vänta i upp till två år på tillstånd att stanna, för att sedan kämpa i ytterligare sju år för att kunna få ett arbete. Under tiden växer känslan av meningslöshet.

Vägen till ett eget hem är lika snårig, och den som flyr till Sverige tvingas ofta till trånga boendelösningar. Ytterst måste politiken ta ansvar för att människor ges möjlighet att bygga ett liv för sig själva. Grön Ungdom är en av få aktörer som inte ropar på stängda gränser, utan istället levererar konkreta förslag för att välkomna fler.

Rädda Barnens Ungdomsförbund ger uttryck för en närmast föraktfull syn på de som strävar efter konkreta resultat. Vi är stolta över att företräda ett förbund som formulerar verklig politik som gör det enklare för fler att komma till Sverige. Sådana förslag räddar liv. Förbättringar för flyktingarna är viktigare än fina ord.

Påståendet att Grön Ungdom skulle ha släppt sin kritik mot de oacceptabla asylregler som röstas igenom i sommar är helt enkelt inte sant. Tvärtom ifrågasätter vi ständigt regeringens migrationspolitik både internt och extern. Inför Miljöpartiets kongress i maj tar Grön Ungdom strid för förslag kring både asylprocessen och flyktingmottagandet.

Vi gröna står upp för en värld utan gränser – men också för ett jämlikt Sverige. Inget barn ska leva i fattigdom för att det är omöjligt för föräldrarna att skaffa ett jobb. Ingen familj ska få sämre möjligheter att lära sig svenska för att de arbetslösa föräldrarna inte kommer i kontakt med språket. Ingen elev ska halka efter i skolan för att trångboddhet gör det omöjligt att koncentrera sig hemma. När Grön Ungdom tar strid för jobben och bostäderna är det de här människorna vi kämpar för. Vill RBUF att vi ska skita i deras framtid?

Migration är en komplex fråga. Den inrymmer asylrätten, arbetskraftsinvandringen, det omedelbara mottagandet och EU-systemets gemensamma ansvar, men också frågan om jobb- och bostadslösningar som är utformade för nya medborgare. Att aldrig kunna rikta strålkastaren mot en av delarna utan att anklagas för att negligera de andra gynnar varken debatten eller kampen för ett öppnare Sverige.

I dag är rätten till en fristad hotad från flera håll. Kristdemokraternas Ungdomsförbund har beskrivit asylrätten som den heliga ko som måste slaktas under 2016. Grön Ungdom är en stolt del av den asylrörelse som vi är glada över att även RBUF tillhör. Vägen framåt är att ta strid mot de som förnekar asylrätten – inte mot de som står upp för ett växande Sverige. Med gemensam kraft kan vi åstadkomma mer.

Rätten att söka asyl är ett fundament i Grön Ungdoms engagemang. Detta står knappast i konflikt med förslag för ett bättre fungerande Sverige. En värld utan gränser kräver smarta system för att snabbt inkludera fler. Det är en grund i det gröna samhällsbygget.

Hanna Lidström och Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom