Enkla jobb kan bli regeringens framgångssaga. Mikael Damberg och Karolina Skog behöver radikala reformer, skriver Hanna Lidström och Mårten Roslund.

Budskapet med Stefan Löfvens regeringsombildning var tydligt: Sverige växlar upp för mer klimatpolitik och fler första jobb. Isabella Lövin får större ansvar för globala hållbarhetsfrågor. Näringsminister Mikael Damberg och nytillträdda miljöminister Karolina Skog ska ordna enklare anställningar inom näringslivet och gröna sektorer.

Från Grön Ungdoms perspektiv är det naturligt att statsministern kopplar jobbskapande till miljödepartementet. Den gröna omställningen är en ekonomisk energiinjektion. I det moderna samhällsbygget uppstår kvalificerade arbetstillfällen när tågräls läggs och vindkraftverk monteras, medan lättare uppgifter i skogar och parker sänker trösklarna för de som står långt ifrån jobbmarknaden.

Men även Dambergs nya uppdrag är en vinst för ett klimatsmart arbetsliv. Fler enkla anställningar betyder nämligen tillväxt i tjänstesektorn – den mest hållbara delen av marknaden. När människor köper service i stället för resurskrävande prylar minskar belastningen av planeten. Flyttfirmor, caféer och städföretag erbjuder dessutom etablering för nyanlända som ännu inte lärt sig språket. Enkla jobb är en välkommen utveckling.

Ett klassiskt vänsterrecept är att låta skattepengar subventionera nya sysslor. Detta är sannolikt en del av lösningen. På den kommunala nivån kan politiker med fördel utforma praktikplatser som ger kortare vägar till arbete och samtidigt garanterar mer personal på äldreboendet eller i skolans korridorer. Men för den som verkligen ska integreras i Sverige måste slutpunkten vara ett riktigt jobb.

Det är dags för rikspolitiken att lägga grunden för en tjänsteboom. Genom att sänka skatten för bland annat flyttservice och trädgårdsarbete samt för reparationer av cyklar, skor, kläder och vitvaror har regeringen tagit viktiga kliv. Men för att ta jobbutmaningen på allvar behöver Damberg och Skog radikala reformer. I närtid vill Grön Ungdom att fler tjänster gynnas genom rut-avdrag och lägre moms. På längre sikt är målet en kraftfull sänkning av all tjänsteskatt.

Billigare service är emellertid bara halva svaret. Miljöpartiet vill sänka arbetsgivaravgifter för att uppmuntra företag att anställa. Regeringens sänkning av avgiften för ensamföretagare är en rörelse i rätt riktning. En annan metod som lyfts av de grönas arbetsgrupp för etablering är ett höjt grundavdrag som gör att invånare med låg inkomst inte betalar skatt på sin lön. Då får fler råd att köpa tjänster, vilket skapar nya kunder för till exempel caféer och frisörer och i slutänden ökar behovet av ny personal.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har förklarat att nya jobb ska göra det möjligt att återgå till mer humana migrationsregler. Nu är det upp till bevis för Löfvens toppade lag. Genom billigare service och lägre pris på arbete kan miljöminister Skog och näringsminister Damberg sänka klimatpåverkan och ge nyanlända en snabbare väg till jobb. Så blir tjänsteboomen regeringens framgångssaga.

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom
Mårten Roslund, språkrör Grön Ungdom