Bild: Magnus Selander

För att flytta fokus från regeringens misslyckanden sprider Henrik von Sydow (M) vrångbilder av Socialdemokraternas politik. Det skriver Fredrik Olovsson i en replik.

De nya Moderaternas politik har havererat på alla fronter: Arbetslösheten är högre än när regeringen tillträdde. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats. Skolresultaten har sjunkit mer än i något OECD-land. Samtidigt är underskottet i de offentliga finanserna det största sedan nittiotalskrisen.

För att flytta fokus sprider Henrik von Sydow (M) vrångbilder av den socialdemokratiska politiken. Detta sker mot bättre vetande.

Vi socialdemokrater har stora ambitioner för den offentliga sektorn. Klasserna ska bli mindre, tågen ska gå i tid, fler ska ges möjlighet att studera vid högskolor, universitet och yrkeshögskolor, och vi ska ha en välfärd vi kan vara stolta över. För att klara dessa ambitionshöjningar krävs skattehöjningar, men också att vi är beredda att på sikt prioritera om bland nuvarande utgifter.

Vi socialdemokrater står upp för att varje skattekrona ska användas effektivt. Genom att regeringen blir mer delaktig i den långsiktiga utvecklingen av svenska myndigheter tror vi att den statliga sektorn kan bli ännu smartare och modernare än vad den är i dag.

Såväl svenska som internationella exempel säger oss att potentialen är stor. Låt oss ta några exempel. Bara på Trafikverket fanns 2010 över 1 000 konsulter anlitade i verksamheten. Att ersätta dessa med egen personal innebär kostnadsbesparingar om hundratals miljoner kronor samtidigt som det ökar tryggheten för dem som arbetar i verksamheten. Tidigare utredningar, som nuvarande regering struntat i, visar att en bättre förvaltning av de statliga fastigheterna skulle kunna spara belopp i miljardklassen. Likaså är vi kritiska mot de växande resurser som svenska myndigheter lägger på marknadsföring och PR.

Det finns också en stor potential i gränslandet mellan olika verksamheter. Myndigheter är inte isolerade organisationer, utan delar av system där arbete inom en del påverkar helheten. Migration, rättsprocesser eller rehabiliteringskedjor sträcker sig över flera olika myndigheter. När den ena handen inte vet vad den andra gör blir det dyrt för skattebetalarna.

Vi vill att förvaltningsfrågor ska värderas högre i regeringskansliet och tid ska investeras i att förstå och åtgärda myndigheternas utmaningar. Därför kommer en socialdemokratiskt ledd regering att steg för steg, tillsammans med berörda myndigheters ledningar och medarbetare, genomlysa de tjugo största myndigheternas verksamhet för att se hur de kan utvecklas under de kommande fyra åren. Både vi, och de forskare, generaldirektörer och internationella experter vi arbetar med, bedömer att det finns en betydande utvecklingspotential som vi behöver utforska.

Vilka resultat det här ger vet vi inte på förhand och von Sydows påstående om att Socialdemokraterna ”planerar nedskärningar i 10-miljardersklassen” är därför inte sant. Att Moderaterna angriper detta är ett tydligt tecken på att man suttit för länge vid makten. Moderaterna har alltid påstått att man inte kan utveckla offentlig sektor. Deras väg till att utveckla verksamheten har varit privatiseringar och ett minskat politiskt ansvarstagande. Det är fel och försvagar offentlig sektor.

Det är helt klart dags för förändring.

Fredrik Olovsson (S), gruppledare och vice ordförande i finansutskottet