Regeringen gick till val på att reparera den skada som alliansens åtta år vid makten gjorde Sverige. Men årets budget är varken röd, grön eller rosa nog, skriver Martin Jordö (Fi), ekonomipolitisk talesperson.

Över hundra miljarder i skattesänkningar dränerade välfärden, miljöarbetet sattes på paus och tonen hårdnade mot utsatta grupper under alliansens år vid makten.

Men regeringens trots att regeringen gick till val på att reparera Sverige innehåller budgeten för 2017 inga större reformer. Det är i stort settbara en förvaltningsbudget med redan kända och försenade extramiljarder till verksamheter som går på knäna.

Budgeten presenteras som en historisk satsning på klimatomställning. Men satsningarna är alldeles för få. Stefan Löfven säger att 12,9 extra miljarder skall satsas på miljön, men talar inte om att det i själva verket bara är 1,8 miljarder som satsas nästa år. Resten av pengarna ska komma längre fram är tanken, om nästa regering fortfarande vill. En klen tröst från en regering som sålt Vattenfalls brunkolsgruvor, drivit igenom Förbifart Stockholm och gett skattelättnader för kärnkraften.

Vi vill ha kraftiga reformer som påbörjar en grön omställning, till exempel högre flygskatter och att köttproduktion inte undantas skatt på utsläpp av växthusgaser. Vi vill satsa stort på kollektivtrafiken och sänka avgifterna rejält.

Fi är rosa. Men uppenbarligen mer gröna än regeringen.

Budgeten innehåller dessutom alldeles för få satsningar på vår välfärd. Vi behöver minska de ekonomiska klyftorna och förbättra välfärden. Exempelvis genom att snabbare fasa ut jobbskatteavdragen och rulla tillbaka rutavdragen. Sverige bör också ansluta sig till den skatt på finansiella transaktioner som 10 EU-länder nu arbetar fram. Framförallt måste regeringen våga fylla de luckor som alliansen lämnade efter sig i offentlig sektor.

De utlovade 10 extra miljarderna till kommuner och landsting är helt nödvändiga, men för lite och för sent. Det är inte en slump att krisen inom skola, vård, polis och socialtjänst bara sprider sig.

Fi är rosa. Men uppenbarligen mer röda än regeringen.

Vi välkomnar regeringens satsning på en ny Jämställdhetsmyndighet. Men större satsningar på kvinnors ekonomiska situation och livsvillkor lyser med sin frånvaro.

Inget görs åt att kvinnor har 65 procent av mäns pensioner. Det presenteras inga reformer för att komma tillrätta med att kvinnor har 83 procent av mäns lön. Män tar fortfarande bara ut 25 procent av föräldraledigheten.

Vi vill riva upp pensionuppgörelsen och höja garantipensionen för alla. Industrin bör inte längre sätter märket för löneökningar som kvinnodominerade yrken sen tvinga följa. Och föräldraledigheten bör individualiseras. Regeringen är inte i närheten av att genomföra något av detta.

Samtidigt går rekordbelopp till det militära försvaret, cirka 50 miljarder kronor. Regeringen satsar på dyra materialprojekt och styr tillbaks Försvarsmakten i riktning mot invasionsförsvar.

Vi vill i stället se satsningar på att minska spänningar i närområdet. Och omfördela pengar från försvarsbudgeten till praktiskt säkerhetsarbete i vår närmiljö – till exempel för att stävja mäns våld mot kvinnor.

Regeringen har i praktiken stängt Sveriges gränser för flyktingar, och nu satsas extra miljoner på polisjakt och massutvisningar av papperslösa. Fi har lämnat tydliga besked – vi kommer i en förhandling aldrig släppa krav på en human flyktingpolitik.

Fi är rosa. Men uppenbarligen är inte regeringen det.

Martin Jordö, ekonomipolitisk talesperson Feministiskt initiativ