Feministiskt Initiativ oroas djupt över den tortyrliknande behandlingen av fångarna på Guantánamo. Det skriver Gudrun Schyman, Stéphanie Thögersen och Sissela Nordling Blanco (FI).

I morgon, onsdag, inleder USA:s president Barack Obama sitt Sverigebesök. Besöket är ett viktigt tillfälle för Sveriges regering att sätta press på president Obama att hålla sitt löfte om att stänga fånglägret på Guantánamo och se till att den inhumana behandlingen av de hungerstrejkande fångarna i lägret upphör.

Feministiskt Initiativ oroas djupt över att den utlovade stängningen av fånglägret på Guantánamo försenas och över den tortyrliknande behandlingen av de fångar som hungerstrejkar.

I protest mot att fängslas utan rättegång och på obestämd tid har många fångar på Guantánamo inlett en hungerstrejk. Hungerstrejken har nu passerat sin sjätte månad och över hundra fångar har deltagit. 46 av dessa har utsatts för tvångsmatning.

De senaste månaderna har det kommit alarmerande rapporter om att de nya riktlinjerna för hanteringen av fångarnas hungerstrejk innebär brutala metoder som används för att hålla fångarna vid liv genom tvångsmatning. Om en fånge vägrar äta och dricka spänns denne fast i en stol med slangar genom näsan ner till magsäcken. Fången kan hållas fastspänd i två timmar medan personalen ser till att denne inte kräks upp den flytande vätskan.

Befälen på Guantánamo har hävdat att tvångsmatningen av fångarna är nödvändig för att rädda liv och att tillvägagångssättet överensstämmer med godkänd praxis. Detta argument är ohållbart. Vårdpersonalen på Guantánamo ställs inför svåra etiska och medicinska dilemman och har inte möjlighet att följa vårdetiska principer.

Feministiskt Initiativ uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att klargöra den svenska hållningen och agera omedelbart innan fler fångar dör. Tvångsmatningen måste stoppas och Obama bör göra stängningen av Guantánamo till sin prioritet.

Sverige ska verka för folkrätt, demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Den akuta situationen på Guantánamo bör vara en central del av dialogen mellan Sverige och USA och en prioriterad fråga på dagordningen när Obama anländer till Stockholm imorgon.

Stéphanie Thögersen, ledamot i utrikesutskottet, Feministiskt Initiativ
Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt Initiativ
Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt Initiativ