Bild: stock.XCHNG

Samtidigt som det socialdemokratiska arbetarpartiet i går demonstrerade för rättvisa, har "det nya arbetarpartiet" det motigare än någonsin. Om det är någon som fortfarande tvivlar på att moderaterna är de rikas parti, så kan man ju titta på effekterna av den förändrade fastighetsskatten.

På ett närmast demonstrativt sätt vräker finansminister Anders Borg miljarder över dem som bor i de välbeställdas villaområden, som Täby, Djursholm eller Kungsbacka. Det sker samtidigt som småfolket i Hagfors, Hylte, Bjurholm och liknande platser nästa år får betala högre fastighetskatt. Detta visar prognoser som Villaägarna häromdagen tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån.

Nu kan man säga att det inte är någon skattechock som drabbar villaägare med vanliga eller låga inkomster. Det handlar om en skattehöjning på 500 kr i genomsnitt på de orter ute i landet som har låga taxeringsvärden. Men en del av dessa familjer har det knapert av andra skäl, så 500 kr kan också komma att kännas i plånboken. Men framförallt kommer det att kännas, eftersom alla kan se guldregnet över de rika i de attraktiva storstadsområdena.

Skattehöjningar som sker sticker också i ögonen, eftersom de borgerliga partierna i sitt gemensamma valmanifest skrev om den kommande omläggningen att "ingen ska betala mer i avgift än man idag gör i fastighetsskatt". Så sa också Anders Borg i september förra året: "Alla hus får en sänkning jämfört med idag. Hela landet tjänar på det". Och P J Anders Linder på Svenska Dagbladet var euforisk: "Regeringen gör rent hus med fastighetsskatten". Men ingenting av detta var sant. Man gjorde inte rent hus med fastighetsskatten. Den är kvar, fast den kallas någonting annat. Hela landet tjänar inte på förändringarna. Alla får inte en sänkning, och många får en höjning.

Det de borgerliga sagt var alltså bluff och båg. Man talade om rättvisa, men det blev en klasspolitik för att berika de redan välbeställda i de områden, som röstar övervägande moderat på valdagen. Samtidigt blev det höjningar i de delar av Sverige, där moderaterna är lika ovanliga som fridlysta växter. Hur kan det komma sig?

Finansministern, som är mer kamrer än politiker, kan ju knycka på sin hårpiska och vidhålla att det är en sänkning. "Jag sänker ju från 1 till 0.75 procent av taxeringsvärdet", kan han säga. Visst, men verkligheten ser annorlunda ut därute, än när man betraktar den med kamrersglasögon. Som moderaternas nya slogan säger: "Välkommen till verkligheten"