Bild: stock.xchng

Även om det är de som kommer efter oss, som ska skriva historien, var det naturligtvis historiskt när demokraten Barack Obama valdes till president efter en jordskredsseger över republikanerna. Det amerikanska politiska landskapet har helt förändrats: en svart president i Vita huset, ett USA där minoriteterna blivit majoritet och det republikanska partiet mer eller mindre krossats.

Men det är framför allt ett tankemässigt skifte som nu sker. Högerns politik och den gamla ekonomiska ordningen har havererat. Det överväldigande stödet för Obama gör att han kan pröva nya lösningar djärvare och mer fördomsfritt än demokraterna fram till nu mäktat med.

Förra gången en demokratisk president trädde till var det den falang i Bill Clintons läger som ville ha en budget i balans den starkaste. I dag finns en stor enighet om att krisen kräver en expansiv budget med stimulanspaket för konsumtion och offentliga arbeten. Och det är helt nödvändigt.

De senaste dagarna har siffror kommit som visar att tillverkningsindustrin har de sämsta resultaten på 26 år, bilförsäljningen har nästan stannat av, och på fredag kommer arbetslöshetssiffror för oktober och nästa år väntas en miljon amerikaner gå i personlig konkurs om ingenting görs.

För att ytterligare understryka allvaret i situationen kommer nu rapporter om att Kinas ekonomi saktar in. Och utan Kina som dragmotor i världsekonomin, var hamnar vi då?

Därför var det bra att den nyvalda presidenten Obama på det fantastiska massmötet med sina väljare i Grand Park i Chicago markerade att det inte går på ett år, kanske inte ens efter en valperiod för väljarna att se resultat vad gäller finanskris, bostadspolitik, fackliga lagar och gröna investeringar.

En sak är dock klar. Den tillträdande presidenten kan inte vänta att handla 77 dagar från nu till invigningstalet den 20 januari nästa år. På finansdepartementet andra våning sitter redan Obamas övergångsgrupp i fullt arbete.

Vi befinner oss i en glänta i historien. Som Martin Wolf i Financial Times skrev i en krönika häromdagen: "De beslut som tas de närmaste månaderna kan mycket väl påverka världen för flera decennier."

Om det är så, är det förstås befriande att USA fått en ung radikal president med ett ovanligt kraftfullt mandat från väljarna.