Vi måste föra en debatt där migrationens potential lyfts fram. För migration är inte ett problem. Det är däremot dålig migrationspolitik, skriver Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd.

I veckan deltog jag, tillsammans med länder och kommuner från hela världen, i IOM:s högnivå-möte om städer och migration.

I den rådande flyktingsituationen var mötet viktigare än någonsin. För städer möter verkligheten bakom migrationspolitiken varje dag. Det är till centralstationer som de ensamkommande barnen anländer och ytterst är det på lokal nivå som vi måste säkerställa ett långsiktigt hållbart mottagande som ger människor möjlighet att etablera sig i samhället.

Eller som Madrids borgmästare framhöll: Nationer bygger murar, städer skapar hem.

Ett solidariskt flyktingmottagande är en humanitär självklarhet. Men liksom flera städer på konferensen påpekade innebär migration också en möjlighet, och lyckas vi med vårt flyktingmottagande är det en investering inför framtiden.

Stockholm växer och vi är beroende av att människor söker sig till vår stad. I dag uppger tre av fyra företagare att brist på rätt personal hindrar deras tillväxt. Då är det helt avgörande att vi ser till att ta vara på den kompetens som invandrar hit.

Några av världens mest framgångsrika städer har en mycket större andel utrikesfödda än Stockholm. London, Amsterdam och New York har alla mer än 30 procent utrikesfödda invånare. Gemensamt är att de aktivt har arbetat med inkludering och med att skapa en känsla av samhörighet i staden, oavsett människors bakgrund.

En lärdom är att Sverige och Stockholm har en läxa att göra kring inkludering av människor på flykt. Vi har haft en tendens att se flyktingar som offer men borde i stället ta fasta på det faktum att det är kapabla individer som lyckas ta sig hit.

Vi behöver bygga ett mottagningssystem som tar till vara på de mänskliga resurserna, och där insatserna utgår fån individens behov snarare än från hur länge personen varit i Sverige.

En viktig slutsats då är hur viktigt politikerns opinionsbildande ansvar är. Att flyktingboenden brinner är ett resultat av en hårdför debatt som alltför mycket fokuserar på utmaningarna med flyktingmottagning och i värsta fall hetsat mot invandring.

När offentliga personer talar om migration ger det avtryck i människors medvetande. Det vilar på våra axlar att föra en anständig debatt där även migrationens potential lyfts fram. För migration är inte ett problem. Men dålig migrations-, etablerings- och jämlikhetspolitik är ett stort problem.

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd Stockholm