Gabriella Toftered (LUF) Foto: Tom Samuelsson

Aborträtten Ebba Busch försöker locka kvinnliga väljare genom “stolthet” över svensk abortlagstiftning.  Men att Kristdemokraterna skulle vara stolta förkämpar för aborträtten klingar falskt. Ebba Busch företräder ett parti som aldrig på riktigt har stått upp för kvinnors rätt till abort. Det skriver Gabriella Toftered, feministisk talesperson för Liberala Ungdomsförbundet (LUF). 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch försöker locka kvinnliga väljare genom ett falskt engagemang för aborträtten. Hon la under torsdagseftermiddagen förra veckan ut flera bilder på sin instagram-story med anledning av kampen om aborträtten i USA. På en bild skriver hon “Det pågår en kamp på andra sidan Atlanten om aborträtten och kvinnors rättigheter just nu. Där rätten till abort riskerar att inskränkas. Jag är stolt över att vara svensk när det kommer till abortlagstiftningen och hur långt vi har kommit i kampen för jämställdhet. Det är sorgligt att det inte är självklart i alla delar av världen.” Detta trots att partiet som hon är partiledare för, Kristdemokraterna, har en minst sagt ansträngd relation till aborträtten.

I KD:s medicinsk-etiska program blir det tydligt hur deras syn på abortfrågan inte grundar sig i kvinnors rätt till sina egna kroppar. Utgångspunkten är istället att minimera antalet aborter. I programmet står att varje abort, oavsett hur tidigt den sker innebär att ”ett liv släcks” och “att det är omöjligt för staten och lagstiftaren att ställa sig neutrala till det etiska dilemma som en abort innebär.”  KD tycker att barnmorskor ska få avstå från att utföra abort med hänvisning till samvetsfrihet. Vidare står det i det medicinsk-etiska programmet att partiet anser att de stödsamtal och den information som sjukvården är skyldig att erbjuda kvinnor som vill göra abort bör ”tydligt lyfta fram det etiska dilemmat och tala om vilka grundvärderingar samhället står för när det gäller människovärdet”. Istället för ett tydligt avståndstagande mot abort ska abortmotståndet smyga sig in bakvägen, genom att klä sig i ord som människovärde och få kvinnor som vill genomföra en abort att skämmas och tänka om.

Gå inte på Ebba Buschs fina ord om hur stolt hon är över svensk aborträtt. När det gäller att ta strid för kvinnors rätt till sina egna kroppar, lita inte på en kristdemokrat.

För oss liberaler och feminister är det självklart att kvinnor ska bestämma över sina egna kroppar, utan att skambeläggas av samhället. Det är tydligt att KD saknar en feministisk och ideologisk förankring i kvinnans rätt till att utföra en abort och har politiska förslag som skulle försvåra kvinnors tillgång till aborter. Partiet har dessutom flera företrädare som driver eller har drivit en restriktiv linje i abortfrågan. Ordföranden för KD:s kvinnoförbund Sarah Havneraas har tidigare varit engagerad i flera antiabortorganisationer. Partiets tidigare andre vice ordförande Lars Adaktusson röstade vid 22 tillfällen emot kvinnors rätt till abort när han satt i Europaparlamentet och deras nytillträdde riksdagsledamot Lennart Sacrédeus har uttalat sig emot abort i SVT:s Aktuellt.

Att Kristdemokraterna skulle vara stolta förkämpar för aborträtten stämmer helt enkelt inte. Därigenom klingar Ebba Buschs “stolthet” över svensk abortlagstiftning falskt. Det är rent av falsk marknadsföring, för hon företräder ett parti som aldrig på riktigt har stått upp för kvinnors rätt till abort. Kristdemokraterna är ett parti utan feministisk analys, men som också inser att det inte finns någon opinion i Sverige för en restriktiv abortlagstiftning. Gå inte på Ebba Buschs fina ord om hur stolt hon är över svensk aborträtt. När det gäller att ta strid för kvinnors rätt till sina egna kroppar, lita inte på en kristdemokrat.

För oss i LUF är rätten till den egna kroppen helig. Genom historien har liberaler stått i första ledet och tagit strid för kvinnors rätt till självbestämmande. Det kommer vi fortsätta med. Kvinnor ska bestämma över sina egna kroppar, det ska inte konservativa politiker göra.

Gabriella Toftered, feministisk talesperson LUF