Moa Hjärtström, Kulturverkstan, Masoud Vatankhah, Ingen Människa Är Illegal, Karin Westlund, Kulturverkstan, Alexander Goldmann (Foto: Daniel Wirgård), Musiker Mot Rasism
Moa Hjärtström, Kulturverkstan, Masoud Vatankhah, Ingen Människa Är Illegal, Karin Westlund, Kulturverkstan, Alexander Goldmann (Foto: Daniel Wirgård), Musiker Mot Rasism

När Sverige frånsäger sig ansvar måste vi som medborgare samarbeta på flera nivåer, skriver debattörer från Ingen Människa Är Illegal, Kulturverkstan och Musiker Mot Rasism. 

60 miljoner människor är i dag på flykt i världen.

I torsdags införde Sverige tillfälliga gränskontroller. Det som i fredags drabbade Frankrike är fruktansvärt, men det får inte leda till ytterligare stängda gränser.

Låt oss komma ihåg att de som drabbas på båda sidor är de som flyr från krigsdrabbade länder till väst, som nu stänger sina gränser och samtidigt bombar de länder de flyr ifrån.

Gång på gång hyllas Sverige för hur många flyktingar vi tar emot i förhållande till andra europeiska länder. Samtidigt tar länder som Libyen, Turkiet och Jordanien emot miljontals flyktingar. Vi måste sluta utmåla Europa som ett offer – att människor tvingas fly är ett problem som sträcker sig över nationsgränser.

Den som flyr slutar inte fly för att vi avvisar den vid de gränser som vi själva konstruerat. Dublinförordningen har i praktiken inneburit att flyktingar skickas mellan de europeiska länderna. Som om de vore varor på en marknad och inte människor som upplevt krig och förföljelse, i desperat behov av trygghet och en plats att stanna på.

Ytterligare något som hindrar människor att söka skydd från krig och terror är transportörsansvaret.

Det innebär att till exempel ett flygbolag måste betala kostnaderna för tillbakaskickande av de människor som inte får asyl. Konsekvensen blir att reseföretagen vägrar sälja biljetter till flyktingar eftersom bolagen då riskerar ekonomisk förlust.

Människors liv och rätt att söka asyl får inte vägas mot privata vinstintressen. Så länge Sverige inte bojkottar EU:s transportörsansvar kan vi inte kalla oss ett land som strävar mot jämlikhet och människors lika värde. Alla måste få möjlighet att få sin asylrätt prövad. Slopa Dubinförordningen, transportörsansvaret och ta bort visumtvånget från krigsdrabbade länder.

Som privatperson är det i dag svårt att se en lösning, då bomber blir svar på terrordåd som blir till fler bomber – ett öppet krig där ingen är vinnaren. Ett splittrat engagemang ger inget gensvar och det är för många svårt att veta vart en ska vända sig.

Det behövs hjälp vid gränserna, hjälp för de som kommer till Sverige eller är på väg vidare och hjälp för de som har fått avslag.

Men när Sverige frånsäger sig ansvar eller skjuter över det på andra europeiska länder måste vi som medborgare samarbeta på flera nivåer för att kunna agera. Debatten får inte sluta vid huruvida det är rätt att ha Frankrikes eller Libanons flagga som profilbild på Facebook.

Vi måste våga se Sveriges ansvar och del i konflikten, och på samma sätt göra flyktingmottagande till en europeisk angelägenhet. Europa måste öppna sina gränser och välkomna de som flyr undan krig och, liksom vi, drömmer om en trygg plats att stanna på. En stängd gräns eller ett avslag till ett hemland som bombas är också en våldshandling.

På söndag, den 22/11 anordnar Musiker mot Rasism, Ingen Människa Är Illegal och Kulturverkstan en stödkonserten Lyft taket!, till förmån för människor på flykt. 

Moa Hjärtström och Karin Westlund, Kulturverkstan

Alexander Goldmann, Ordförande Musiker Mot Rasism

Masoud Vatankhah, Ingen Människa Är Illegal