ledare Det pågår en kraftsamling över hela Europa, där extremhögern har insett vilken möjlighet EU är. Nu måste S ladda om för att fortsätta vara den största motståndaren till fascism i Europa.

Efter månader av presskonferenser och fikastunder har Sverige fått sin statsminister. Resultatet är att Sverigedemokraterna hålls utanför makten. Slaget kan sägas vara vunnet, men den stora kampen pågår fortfarande. En av de största prövningarna sker i vår.

I maj är det val till Europaparlamentet. Runt om i Europa kraftsamlar nu högerextrema partier och organisationer.

Eftersom valdeltagandet är lägre än i nationella val har de större chanser till inflytande, vilket innebär en större risk för alla som inte passar in i ytterhögerns världsbild.

Ungerns Viktor Orbán vill att partier som är emot invandring ska ta över institutionerna som styr EU.

Det första steget är en majoritet mot invandring i Europaparlamentet. Viktor Orbán hyllar också den högernationalistiska allians som italienska Lega (Lega Nord) och polska Lag och rättvisa vill skapa inför valet.

En sådan allians av extrema partier ska enligt initiativtagarna skapa en »ny vår« i Europa. Detta genom att samarbeta och fokusera på bland annat Europas kristna rötter.

Steve Bannon, alltså den amerikanska presidenten Donald Trumps förre chefsstrateg, har också velat ge sig in i europaparlamentsvalet. Inte som politiker, utan med hjälp av pengar och en organisation för att förändra politiken.

Han lanserade förra året »Rörelsen« där han ville stödja högerextrema och populistiska EU-kritiska partier. Även om han mött motstånd, bland annat i form av lagar som förbjuder utländsk finansiering, visar det vilken form av rörelse som nu organiseras på olika sätt.

EU är ett gigantiskt politiskt maskineri. Den som har kontroll eller inflytande över institutionerna får enorm makt.

Det pågår en kraftsamling över hela Europa, där extremhögern har insett vilken möjlighet EU är.

EU är ett gigantiskt politiskt maskineri. Den som har kontroll eller inflytande över institutionerna får en enorm makt. Detta blir extra farligt då partier vill slåss mot EU och demokrati för att istället rädda någon form av »riktigt« Europa som finns i deras högerextrema världssyn.

En ny vår för extremhögern innebär en höst för det demokratiska Europa.

Som tur är möter de motstånd.

Marita Ulvskog (S) har länge drivit frågan om att stoppa EU-pengar som finansierar fascistiska organisationer, något bland annat Expo har skrivit om.

År 2014 skärptes regelverket för att säkerställa att inte anslag gavs till odemokratiska grupper. Regelverket höll dock inte tätt direkt, vilket gjorde att pengar fortsatte delas ut. Högerextrema sammanslutningar fick bidrag och Expo kunde avslöja att EU-pengar gick till att finansiera ett nazistmöte i Sverige år 2016.

Marita Ulvskog fortsatte då kampen för att få stopp på pengarna.
»Det måste bli slut på det här, europeiska skattebetalare ska inte finansiera nyfascistiska rörelser«, sa Marita Ulvskog till Aftonbladet.

En självklarhet, ett demokratiprojekt ska inte skicka en krona till fascister.
Det visar också varför socialdemokratin så ofta är den främsta motståndaren för den farliga högern.

De svenska partierna har en lång valrörelse bakom sig. Från dörrknackning och valnatt till regeringskris och förhandlingar.

Nu måste de ladda om – framför allt Socialdemokraterna.
Inte bara för att vinna röster i Sverige, utan också för att fortsätta vara den största motståndaren till fascism i Europa.