Clara Lindblom, (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm

Hemtjänsten i Stockholms stad lämnar för litet utrymme för självbestämmande för den äldre och tar inte vara på personalens yrkeskompetens. Ett systemskifte i hemtjänstens organisering är helt nödvändig.

Annelie Carlsson beskriver i sin artikel hur byråkratin inom hemtjänsten leder till absurda situationer där en enkel uppgift som ett inköp av en blyertspenna blir till ett jätteprojekt med många inblandade. Jag delar återigen den bild som Annelie Carlsson målar upp av den rådande situationen i Stockholms hemtjänst.

Stockholms stads system med tidsschabloner i hemtjänsten, som innebär att varje insats som beviljas ska utföras på ett visst antal minuter, tar inte hänsyn till att vi alla är olika med olika vanor, önskemål och förutsättningar. I dagens Stockholm kan de äldre välja mellan över 200 olika hemtjänstföretag men inte välja när de vill äta eller kliva upp på morgonen.

Personalen pressas också hårt i sina minutstyrda scheman. Jag har vid flera tillfällen uttalat kritik mot den här detaljstyrningen. En översyn av hemtjänstens organisering är helt nödvändig. En hemtjänstutredning med uppdraget att öka inflytandet för de äldre och för de anställda i Stockholm är i startgroparna.

Som Annelie Carlsson påpekar finns det kommuner som visar att det går att gå en annan väg där den äldre får mer inflytande över sin vardag. Ramtid är ett exempel på ett intressant alternativ. Ett system med ramtid innebär att staden beslutar om ett antal hemtjänsttimmar per vecka eller månad och vilka behov som ska tillgodoses.

Sedan är det upp till den enskilda individen att tillsammans med hemtjänstens personal komma fram till hur tiden ska användas. På det sättet ges den äldre betydligt större inflytande samtidigt som personalens yrkeskompetens tas till vara med möjlighet att göra egna bedömningar och mer tid för samtal.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad är överens om att det krävs stora förändringar inom hemtjänsten. Mer inflytande för den äldre, större tillit till de anställda och minskad byråkrati. Hemtjänsten ska aldrig behöva jämföras med en Norgehistoria.

Clara Lindblom (V), äldreborgarråd i Stockholm stad.