Clara Lindblom, (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm

Personalen är vår viktigaste resurs och de ska ha ökat inflytande, skriver Clara Lindblom (V) äldre- och personalborgarråd Stockholms stad, i en replik på Anneli Carlssons medborgarförslag.

Annelie Carlsson lyfter många viktiga frågor och bidrar med en skarp analys av läget inom hemtjänsten i sitt medborgarförslag till Södermalms stadsdelsnämnd. Jag tar till mig hennes förslag och synpunkter och vill kort ge min och den nya majoritetens övergripande syn på framtiden för hemtjänsten i Stockholm.

Att hemtjänstpersonalen ska räkna minuter i sina möten med de äldre, vare sig de äldre är friska eller svårt sjuka är fullkomligt orimligt. Det ger inte utrymme för de individuella avvägningar som måste ske i varje möte, och där menar vi att hemtjänsten framförallt är i behov av mer personal. Underbemanningen är ett problem som vi arbetar hårt med att lösa.

Som Annelie Carlsson säger bör vi som är ansvariga för hemtjänsten, istället för att övervaka personalens varje steg, se över hur verksamheten organiseras för att säkra en jämlik hemtjänst. Den översynen börjar vi med direkt. Alla vårdgivare ska möta de skärpta krav på kvalitet som vi nu inför. Det har vi en tydlig samsyn om i den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholm.

Det är också precis som Annelie Carlsson beskriver så att hemtjänsten måste omvandlas till ett framtidsyrke. För att det ska ske kommer vi ställa krav på ökad kontinuitet och minskad personalomsättning. Vi måste också förbättra arbetsvillkoren, bland annat genom rimliga scheman och se till att de anställda har en bra löneutveckling så att unga människor ser möjligheter i en framtid inom hemtjänsten.

Slutligen – personalen är vår viktigaste resurs och de ska ha ökat inflytande. Det gynnar både de anställda och de äldre.

Clara Lindblom (V), nytt äldre- och personalborgarråd Stockholms stad