Clara Lindblom, (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm

När Vänsterpartiet tar över makten i Stockholm efter valet ska fler hyresrätter vara högsta prioritet. Det skriver Clara Lindblom (V, Stockholm).

Bostadsbristen är ett av Stockholms absolut största problem, och hur vi löser bostadsbristen kommer i sin tur att avgöra vilken stad Stockholm kommer att vara i framtiden.

Det saknas inte resurser för att göra något. Stockholms stad gör överskott på flera miljarder kronor, och bara de pengar som allmännyttans ägare tog ut i vinst hade räckt till att bygga 14 000 hyreslägenheter. Men trots detta byggs inga hyresrätter med rimliga hyror i Stockholm. I stället upprepar den borgerliga alliansen som ett mantra ”Det går inte att bygga hyresrätter med låga hyror, man får inte ekonomi i det”.

Men oavsett hur många gånger den borgerliga majoriteten upprepar detta blir det ingen sanning. Branschorganisationen Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (SABO) har nämligen visat att går.

Genom att ut­lysa en tävling bland byggföretagen har man tagit fram så kallade Kombo­hus – ett fär­dig­­upp­handlat koncept som enkelt kan beställas av de kommunala bostadsbolag som är medlemmar. De erbjuder modeller för såväl punkthus som flerbostadshus, och de senare är framtagna med ett öga just mot täta storstäder som Stockholm.

Fler­bostadshusen kan uppföras var som helst i landet till ett fast pris som ligger 25 procent under den genomsnittliga byggkostnaden, samtidigt som byggtiden halveras. Det innebär alltså flerbostadshus som går snabbt att bygga och till en låg kostnad, utan att tumma på kvaliteten. Man skulle tro att de styrande i bostadsbristens Stockholm skulle ligga på telefonen för att be­ställa, men i den här staden har den borgerliga majoriteten inte visat något intresse.

Tvärtom såg man redan 2007 till att stadens allmännyttiga bostadsbolag Familjebostäder, Sven­ska Bostäder och Stockholmshem begärde utträde ur SABO, för att så småningom i stället gå med i bransch­organisationen för de privata fastighetsägarna. Sedan 2007 har man höjt bolagens av­kast­­nings­krav, sålt stora delar av beståndet till privatvärdar och bostadsrättsföreningar för att sedan tömma de kommunala bolagen på flera milj­arder kronor.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Hyrorna skenar, såväl i nyproduktionen som i det äldre beståndet.

När Vänsterpartiet efter höstens val tar över makten i Stockholms stadshus kommer byggandet av nya hyresrätter med rimliga hyror vara högsta prioritet. Vi vill ge de allmännyttiga bostadsbolagen i uppdrag att bygga yt- och kostnads­effektiva hyresrätter med hyror som även studenter, unga timvikarier och helt vanliga pen­sion­ärer har råd att efter­fråga.

När mark upplåts till privata byggherrar är vi beredda att sänka tomträtts­avgälden i utbyte mot avtal om att hålla nere hyresnivåerna. Vi tänker se till att dagens krav på parkeringsplatser vid nyproduktion sänks radikalt, vilket innebär en stor kostnadsminskning för nybyggandet. Byggherrar kommer att få chansen att bygga billigt, om de garanterar att hyresgästerna får bo billigt.

Dessutom har vi redan nu tagit oss friheten att redan nu lämna in en ansökan om SABO-med­lems­kap åt våra tre kommunala bostadsbolag. Vi menar att de allmännyttiga bostadsbolagen ska användas för att upprätthålla kommunernas lagstadgade bostads­försör­j­nings­­ansvar. Deras främsta uppdrag ska vara att se till så att alla stockholmare kan bo bra till en rimlig kostnad. Våra bolag hör hemma i de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation, som Stockholms stad ska använda för att bidra till att pressa byggkostnaderna och bygga bostäder som vanliga stockholmare faktiskt har råd att bo i.

Medlemsansökan kommer helt enkelt att få ligga kvar hos SABO fram till hösten.

Det första vi gör när vi tar över makten i Stockholms stadshus den 14 september är att börja bygga billiga hyresrätter.

Clara Lindblom, ledamot i exploateringsnämnden V