Klockan klämtar för alliansens två minsta partier. 

SCB:s väljarsympatiundersökning understryker Centerpartiets kris. Partiet har övergivit landsbygdsväljarna utan att lyckas locka de borgerliga storstadsväljarna. Man saknar helt profilfråga och nu närmar sig riksdagsspärren i en långsiktigt nedåtgående trend.

Frågan är nu om Moderaterna och dess väljare vill hålla två krisande Allianssyskon under armarna samtidigt, eller om tiden är kommen att spela ut minstingarna och stärka den egna makten.

Kristdemokraterna har länge legat kring riksdagsspärren och varit minstingen i Alliansfamiljen. SCB:s väljarsympatiundersökning som presenterades på onsdagen visar att nu även mellansyskonet Centerpartiet närmar sig nedflyttningsstrecket. I tidigare novembermätningar har partiet legat relativt stabilt kring 4,6 procent. Centerpartiet faller nu till 4,4 procent. Extra tufft är det för partiet i Stockholm samt hos väljare under 55 år.

Kristdemokraternas räddning har än så länge varit ”kamrat 4-procent”-rösterna. Moderata väljare som är äldre och därmed inte lika ideologiskt låsta som yngre väljare, har av strategiska skäl valt Kristdemokraterna i riksdagsvalen för att säkra en Alliansvinst. Moderaterna har också givit utrymme åt Kristdemokraterna att före val profilera sig i frågor som sänkt bensin- och fastighetsskatt (2006) och äldre- och familjepolitik (2010).

Frågan är om Centerpartiets färd mot fyraprocentspärren ändrar detta förhållande. Alliansfamiljen tycks ha fått ett yngsta tvillingpar i stället för en ensam småtting.

Bör de väljare som av strategiska skäl väljer Kristdemokraterna nu välja Centerpartiet? Vad händer om stödrösterna splittras? Kanske är tiden nu inne för Moderaterna att spela ut de två minstingarna mot varandra och rycka åt sig hela kakan själv. Lyckas Moderaterna behålla regeringsmakten, så är naturligtvis färre allianssyskon ett guldläge som gör regerandet enklare.

Centerpartiet står i dag helt utan profilfråga, enligt en undersökning i Dagens Samhälle (22 nov). Partiets vandring från landsbygdsparti till Stureplanscenter, från antiliberalism till liberalism i kombination med att Moderaterna i dag blivit företagarnas favoritparti – som dessutom driver Rut-avdrag och sänkt krogmoms – har varit en tuff väg att vandra.

Försöken att profilera miljö- och småföretagarpolitiken har fallit på det obefintliga innehållet. Som en reaktion på den långa nedåtgående trenden tillsätter Centerpartiet i dag en ”chefsekonom”. Centerpartiets styrka ligger kanske främst i att det efter försäljningen av sina tidningar är Sveriges rikaste parti. Om Moderaterna överger Alliansens småttingar så är Centerns främsta trumfkort i kampen om riksdagens jumboplats partiets välfyllda kassakista.