SLUTREPLIK | Disa Håstad beskriver den historia som många apartheidförsvarare under befrielsekampen ville marknadsföra. Vår varning om historieförfalskning kvarstår.

I förra veckan publicerade vi ett inlägg där vi ville varna för Disa Håstads nya bok om Sydafrika. Bland annat är hennes historiebeskrivning späckad med felaktiga fakta. Vi påpekade några av dessa i vårt inlägg. I sitt inlägg i går bemöter hon inga av dessa. I stället gör hon nya påståenden om hennes egen och andras naivitet och fortsätter sina referenser till högst tvivelaktiga källor.

Varför talade hon inte med någon som kunde fakta? Eller med det ANC som hon anklagar? Hon koketterar som undersökande journalist och säger sig lyfta på stenar. Hon tror att hon hittat en ny historia om befrielsekampen i Sydafrika. I själva verket hittar hon den historia som många apartheidförsvarare då ville marknadsföra. Vår varning om historieförfalskning kvarstår.

Carl Tham, f.d. generaldirektör Sida
Bengt Säve-Söderbergh, f.d. statssekreterare UD och författare till boken ”Vår seger var också er. Sverige och befrielsekampen i södra Afrika”