Centerpartiet fyller 100 år och det ska firas i dagarna två i Skövde. I programmet till firandet säger Maud Olofsson att hon bär sitt partis historia med sig varje dag: ”Den är viktig för mig!” För att klara av framtidens utmaningar är kunskapen om historien ett måste, påpekar hon.

Rodnar Maud Olofsson när hon pratar om vikten av att kunna sin historia? Hon borde, med tanke på hennes vägran att prata om Centerns bruna förflutna.

Kommer de under firandet i Skövde att prata om Bondeförbundets kopplingar till nazistiska idéer och ideal om rashygien? Kommer de att diskutera hur denna partihistoria kan ha påverkat Centerns förda politik? Kommer de att be om ursäkt för den rasism och antisemitism som högt stående medlemmar i Bondeförbundet en gång gav uttryck för?

Eller är det snarare revisionismen som gäller inom Centerpartiet? Den officiella historien är retuscherad och fläckarna från de obehagliga kopplingarna till nationalsocialismen är borttvättade. Vi får bortförklaringar men inga öppenhjärtiga uppgörelser.

Missnöjet är stort inom Centern. Valresultatet stannade på blygsamma 6,6 procent. Partiet har tappat en hel del av sina glesbygdsväljare och fick i höstens val förlita sig på borgerliga stödröster. Centern har också gett upp några av partiets traditionella hjärtefrågor, till exempel motståndet mot kärnkraften och en mer socialliberal syn på socialförsäkringarna. I stället är det Stureplanscenterns nyliberala linje, med en starkt avreglerad arbetsmarknad och stärkta inkomstgap, som har segrat.

Under årets valrörelse visade Maud Olofsson den dåliga smaken att gång på gång likställa Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna. Inte en enda gång fick hon själv frågan om den bruna delen av Centerns historia och dess vägran att prata om den i offentligheten. 2001 lovade Maud Olofsson en sanningskommission bestående av oberoende historiker och journalister. Men ännu har vi inte sett någon centerpartistisk kommission göra upp med Bondeförbundets gamla kopplingar till det nationalsocialistiska idégodset.

Snarare väljer nu Centern att bortförklara Bondeförbundets idéer om ett renrasigt folk med hänvisningar till den tidsanda som rådde på 1920- och 30-talen. Det är ett ansvarslöst sätt att tala om en tid som fick förödande konsekvenser för miljontals människor.

Efter tio år vid rodret kommer Maud Olofsson troligtvis att avgå som partiledare. Hon har haft möjlighet att bli historisk genom att tillskynda tillkomsten av en sanningskommission. Men som det nu ser ut kommer ingen brun Centerbyk att tvättats inför öppen ridå. Nästa partiledare får bära med sig en tillrättalagd version av partiets historia.