I stället för att fokusera på de breda jämställdhetsutmaningarna avfärdar Bengtsson tre av landets viktigaste förebilder för unga kvinnor i en handvändning. Det smutsar ner feminismen.

I söndags rapporterade veckans viktigaste tv-timme, SVT Agenda, om den alltmer kvinnoledda alliansen och den allt gubbigare vänstern. I inslaget beskrevs våra kvinnliga partiledarskiften i först Centerpartiet, sen Moderaterna och nu Kristdemokraterna parallellt med den patriarkala stiltjen hos de rödgröna.

Ett stolt ögonblick för mig som moderat och feminist. En glädjens stund för de tusentals unga politiskt engagerade i mitt ungdomsförbund. Jag gick och la mig med en varm känsla i magen.

Igår fick jag ett kallt uppvaknande av Jenny Bengtssons arga krönika. Med härskartekniker, orättvisa angrepp och direkt osakliga påståenden lyckades hon på bara några tusen tecken förminska betydelsen av kvinnligt politiskt ledarskap. Representation som annars brukar vara ett feministiskt fundament blev plötsligt betydelselöst.

Att alliansen frodas av kvinnliga företrädare utan kvotering samtidigt som vänstern inte lyckas i de egna leden, trots kvoteringsiver, blundar Bengtsson för. Den vänsterpartistiska dubbelmoralen visar återigen att kampen är viktigare än målet.

Tyvärr är det bara ytterligare ett exempel på hur personer på vänsterkanten använder feminismen som täckmantel för att bedriva radikal vänsterpolitik. Höjda skatter, bidrag och symbolpolitik blir viktigare än faktiska resultat. Genom konfliktsökande och högt tonläge skapas en radikaliserad, marginaliserad rörelse på vänsterkanten. Och tyvärr gör höga inträdeströsklar lite skillnad i verkligheten för jämställdheten i Sverige.

I stället för att fokusera på de stora, breda jämställdhetsutmaningarna som hur fler kvinnor ska kunna jobba mer, hur hemarbetet ska fördelas bättre och hur vi bekämpar vardagssexismen avfärdar Bengtsson tre av landets viktigaste förebilder för unga kvinnor i en handvändning. Det smutsar ner feminismen.

Jag beklagar det, för Sverige behöver feminismen. Lönegapet mellan kvinnor och män måste slutas, fler kvinnor behöver starta eget, hatet bakom datorskärmar och destruktiva normer ska bekämpas. Viktiga, riktiga problem som kräver lösningar här och nu. Det behöver bli mer lönsamt att arbeta, enklare att starta och driva företag och det krävs en bred uppslutning bakom moderna värderingar. Här behöver vi feminister stå enade.

Jag vill se en bred feminism som samlas kring de viktiga jämställdhetsutmaningarna. En lösningsorienterad feminism som ser bortom elitistisk kvoteringshysteri. En välkomnande feminism, också mot Jenny Bengtsson.

Bodil Sidén, 2:a vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet