Kortsiktigt av S och MP att bara diskutera årliga anslag till kvinnojourer. Det skriver Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet.

I Dagens Arena den 1 december skriver företrädare för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att mäns våld mot kvinnor kostar. De påstår att alliansen inte prioriterar våld mot kvinnor. Det är osakligt.

Ingen regering har någonsin gjort så stora satsningar på insatser mot våld i nära relationer som alliansregeringen. Det arbetet måste fortsätta. Hur S- och MP-regeringen tänkt att gå vidare har vi inte fått besked om. Alliansen har i höst lagt en särskild motion om våld i nära relationer.

Ett av förslagen är att tjej- och kvinnojourer ska få sin långsiktiga finansiering säkerställd. Det är ett återkommande bekymmer att jourerna inte kan planera sin verksamhet, då man inte vet de ekonomiska förutsättningarna längre än ett år i taget. Ett viktigt stöd skulle därför vara att säkerställa en mer långsiktig finansiering. Den frågan är komplicerad.

I vart fall om man vill värna jourerna som drivs av ideella fristående organisationer. Vi har markerat att långsiktigheten är viktig och vill utreda lösningar för att öka stabiliteten över tid. Att som S och MP enbart diskutera summan på ett årligt anslag är kortsiktigt och löser inte det verkliga problemet.

I vår motion finns också förslag om att stärka skyddet för utsatta kvinnor genom att göra det lättare att få nya identitetsuppgifter. Därtill finns ett behov av mer eftervård och behandling av förövare. Därför föreslår vi att gärningsmän ska kunna åläggas att genomgå behandling i samband med fängelsestraff.

Alliansregeringen införde möjligheten att utdöma fotboja vid överträdelse av kontaktförbud. För att det ska dömas ut krävs flera överträdelser. Nu vill vi se om ribban för när fotboja kan utdömas ligger för högt. Straffskärpningarna för grov kvinnofridskränkning bör utvärderas för att säkerställa att reformen fått avsedd effekt.

Vi fortsätter att stå upp för våldsutsatta kvinnor såsom vi gjort under åtta år i regeringsställning.

Våld mot kvinnor är en viktig fråga som kräver genomtänkta förslag snarare än politisk pajkastning. Vad S och MP vill göra för att motverka våld i nära relationer har vi inte fått besked om.

Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet